Nieuwe publicatie

macht-folklore.jpgzaterdag 18 juni 2022 11:21

Op 18 juni werd het eerste exemplaar van het boek 'Van macht naar folklore. Heerlijkheden in Zuid-Holland na de Franse Tijd' aangeboden aan de Nederlandse Kastelenstichting.

De boekpresentatie vond plaats op kasteel Amerongen, één van de heerlijkheden die in het boek van auteur Peter de Jong worden beschreven.

Met de Franse machtsovername, veranderde de Nederlandse maatschappij en werd het bestuur gemoderniseerd, vooral op het platteland. Vóór de Franse Tijd bestonden er geen gemeenten; steden werden bestuurd door een stadsbestuur en dorpen door of namens een heer en werden heerlijkheden genoemd. Dat heerlijkheden een particulier bestuur hadden, paste niet in het gedachtegoed van de Franse Revolutie. In 1798 werden heerlijkheden dan ook met één pennenstreek afgeschaft.

Toch gaat dit boek over heerlijkheden na de Franse Tijd. Na een periode van restauratie werden verschillende vervallen rechten geheel of gedeeltelijk hersteld. Hoewel het begrip heerlijkheid nog steeds niet helemaal verdwenen is, nam de betekenis ervan in de loop van de tijd steeds verder af en is van de oorspronkelijke macht niets meer over dan enige 'folklore’.

Dit is het tweede boek in de reeks. Eerder verscheen 'Heerlijkheden in de provincie Zuid-Holland na de Franse Tijd'. Beide boeken worden uitgegeven door Pictures Publishers en zijn te bestellen via de volgende link

« Terug

Sluiten