Middagsymposium 'Oorlog in Arcadië, 1940-1945'

oia-symposium.jpgvrijdag 17 juni 2022 10:55

Indrukwekkende verhalen over de oorlogsperiode op kastelen en buitenplaatsen stonden centraal tijdens het middagsymposium 'Oorlog in Arcadië, 1940-1945' op 15 juni jongstleden. Projectleider Elyze Storms-Smeets (rechts op de foto) informeerde belangstellenden over de doelstelling en de aanpak van dit landelijke, meerjarige onderzoek naar de oorlogsperiode op kastelen en buitenplaatsen. Historisch-geograaf en lid van de landelijke adviesraad van het project Michiel Purmer belichtte de rol van Natuurmonumenten in de oorlog; Willemieke Ottens, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelde over de landgoederen Leuvenum en De Bannink en over het lot van de bewoners tijdens de bezetting.

Duidelijk werd dat 'Oorlog in Arcadië, 1940-1945', een samenwerking van het Gelders Genootschap en de Nederlandse Kastelenstichting, in korte tijd een schat aan informatie over de veelzijdige en belangwekkende rol van kastelen, buitenplaatsen en hun bewoners heeft opgebracht. Deze informatie wordt onder meer verzameld door interviews met mensen die de oorlogsjaren hebben doorgebracht op een landgoed, zoals mevrouw Margreet Greep-van der Hammen (links op de foto). Zij verbleef op buitenplaats Over Holland aan de Vecht, dat dienst deed als weeshuis nadat het oorspronkelijke tehuis voor wees- en voogdijkinderen in Alphen aan de Rijn was geconfisqueerd.

Na de presentaties werd de erfgoedfilm over het lot van Kasteel Bleijenbeek vertoond, dat in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest door een Brits bombardement. Na de oorlog werd al snel de keuze gemaakt om het kasteel niet te herbouwen, maar om de ruïne te consolideren. Dit heeft geresulteerd in een plek waar het verleden sterk te beleven is en herdacht kan worden. Samen met het projectteam van 'Oorlog in Arcadië, 1940-1945' kijken wij terug op een zeer geslaagde middag. Medio 2023 organiseren wij opnieuw een middagsymposium, waar de nieuwste resultaten van het onderzoek zullen worden gepresenteerd.

Op de website www.oorloginarcadie.nl treft u alle informatie, interviews, etc. en de erfgoedfilm over kasteel Bleijenbeek aan.

« Terug

Sluiten