Omstreden woningbouw in Twello-Noord uitgesteld, rechter doet nog uitspraak

twello.jpgdonderdag 16 juni 2022 16:20

Voorlopig wordt er niet gebouwd aan de noordkant van het dorp Twello. Dat is donderdag 9 juni duidelijk geworden in de rechtbank. De gemeente Voorst heeft honderden woningen gepland in Twello-Noord, maar moet haar plannen uitstellen.

Het nieuwbouwplan, dat 289 woningen behelst, tast de landgoederenzone van Twello ernstig aan. Desondanks heeft een meerderheid van de Voorster gemeenteraad daar begin dit jaar mee ingestemd. Dit tot grote teleurstelling van omwonenden, waaronder eigenaren van buitenplaatsen. Maandenlang is geprobeerd de nieuwbouw tegen te houden, met bezwaarschriften en een protest. Daarom zijn meerdere groepen naar de Raad van State gestapt.

Bij de hoogste bestuursrechter is voorlopig een zorg weggenomen. Op aandringen van de rechter zegde de gemeente Voorst toe geen activiteiten in het gebied te verrichten die onomkeerbaar zijn. De gemeente mag alleen eventuele onderzoeken voortzetten. De rechter gaat het plan nog uitgebreid toetsen.

De Nederlandse Kastelenstichting maakt zich grote zorgen over de plannen van de gemeente Voorst om woningen te bouwen op de Basseltse Enk en in het Fliertdal in het Gelderse Twello. Beide lokaties maken onderdeel uit van de zogenaamde Groene Carré, de landgoederenzone rond Twello, bestaand uit een parkachtig landschap met vele monumentale buitenplaatsen en landgoederen. Met de plannen van de gemeente Voorst wordt vrijwel het gehele open gebied van de Basseltse Enk en de lokatie Fliertlanden bebouwd.

« Terug

Sluiten