Kasteel Hoensbroek verkozen tot 'Allermooiste kasteel van Nederland'

hoensbroek-anwb-verkiezing1.jpgdonderdag 02 juni 2022 11:50

Kasteel Hoensbroek mag zich het ‘Allermooiste kasteel van Nederland’ noemen. Een vakjury koos het Limburgse kasteel uit een top 5, die naast Kasteel Hoensbroek uit Kasteel Westhove (ZL), Kasteel de Haar (UT) Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) bestond. Tijdens de ANWB-verkiezing hebben ruim 30.000 leden hun stem uitgebracht. Kasteel Hoensbroek wordt maandag 6 juni op de ‘Dag van het Kasteel’ ter plaatse feestelijk gehuldigd door Marga de Jager, CEO van de ANWB.

Juryleden Robert Quarles van Ufford (voorzitter NKS), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de RCE) en Marieke Haafkens (ANWB) beoordeelden de top 5 op criteria als authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en recreatief karakter. Vooral op het criterium ‘authenticiteit’ scoort het kasteel hoog: het slot werd nooit verwoest door brand of oorlogshandelingen en is daardoor grotendeels authentiek. Vooral de middeleeuwse verdedigingstoren, de donjon, is nog geheel intact. Ook over de wijze waarop kasteel Hoensbroek de geschiedenis levend houdt (rondleidingen, een audiotour, een app en verschillende activiteiten voor kinderen), de ruime openingstijden en de uitstekende toegankelijkheid voor mindervaliden, was de jury enthousiast. 

Boek ‘Allermooiste kastelen van Nederland’
De winnaar van de verkiezing en de 49 andere kastelen van de longlist hebben een plek gekregen in de nieuwe ANWB-uitgave ‘Allermooiste kastelen van Nederland’. Het boek is vanaf maandag 6 juni verkrijgbaar in de boekwinkel en online. Voor meer informatie: www.anwb.nl/kasteel

« Terug

Sluiten