Kasteel Hoensbroek is de 'Allermooiste van Nederland'

hoensbroek-anwb-verkiezing1.jpgmaandag 06 juni 2022 16:23

Kasteel Hoensbroek is door de ANWB verkozen tot het mooiste kasteel van Nederland. Een vakjury koos het Limburgse kasteel uit een top 5 waar ook Kasteel Westhove (ZL) , Kasteel de Haar (UT) Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) in stonden. Tijdens de verkiezing hebben ruim 30.000 ANWB-leden hun stem uitgebracht. Kasteel Hoensbroek is op maandag 6 juni, de ‘Dag van het Kasteel’, ter plaatse feestelijk gehuldigd door Marga de Jager, CEO van de ANWB.

Juryleden Robert Quarles van Ufford (voorzitter Nederlandse Kastelenstichting), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Marieke Haafkens (ANWB Eropuit en juryvoorzitter) beoordeelden de top 5 op criteria als authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en recreatief karakter. 

De jury over Kasteel Hoensbroek:‘Een optelsom van factoren maakt dat kasteel Hoensbroek de winnaar is van de verkiezing’. Vooral op het criterium ‘authenticiteit’ scoort het kasteel hoog: ‘Het slot werd nooit verwoest door brand of oorlogshandelingen en is daardoor grotendeels authentiek. Aan de raampartijen, de steensoorten en het dak is te zien uit welke tijd dat gedeelte stamt. Zo leest de buitenkant van het kasteel als een bouwgeschiedkundig boek’. Vooral de middeleeuwse verdedigingstoren gooit hoge ogen: ‘De donjon met drie meter dikke muren is nog geheel intact en je kunt alle verdiepingen van de toren bezoeken’. Daarnaast was de jury lovend over de manier waarop de geschiedenis van Kasteel Hoensbroek levend wordt gehouden voor bezoekers van alle leeftijden: er zijn rondleidingen, een audiotour en een app. Ook voor kinderen zijn er verschillende activiteiten. Verder was de jury te spreken over de ruime openingstijden en de uitstekende toegankelijkheid voor mindervaliden.

Boek 'De allermooiste kastelen van Nederland’

boek-anwb

Kasteel Hoensbroek en de 49 andere kastelen hebben een plek gekregen in de nieuwe ANWB-uitgave ‘Allermooiste kastelen van Nederland’. Het boek is verkrijgbaar in de boekwinkel en online bij de ANWB. Het boek biedt historische achtergronden en informatie over activiteiten in en om het kasteel en landgoed, aangevuld met spannende verhalen over veldslagen, belegeringen, adellijke logeerpartijen en over flamboyante bewoners.

« Terug

Sluiten