Onderzoek Modernisme op de Buitenplaats

foto 3 Soestdijk_1937_02_paviljoen.jpgvrijdag 19 november 2021 11:00

Eind 2023 bestaat de stichting Van der Wyck-de Kempenaer 25 jaar. In het kader daarvan zijn wij, prof. Hanneke Ronnes, dr. Conrad Gietman en dr. Claartje Wesselink, als (oud-) medewerkers van de door deze stichting ingestelde leerstoelgroep ‘Historische buitenplaatsen en landgoederen’ aan de Rijksuniversiteit Groningen, bezig met het samenstellen van een bundel over Nederlandse kastelen/buitenplaatsen in de twintigste eeuw.
Een van de artikelen in deze bundel wordt geschreven door buitenplaatsexpert mevr. Esther de Haan (zie voor haar kennis en kunde www.erfgoednoordholland.nl). Het thema van haar artikel is ‘modernisme op de buitenplaats’. De beeldvorming wil dat kasteel- en buitenplaatsbewoners zich verre hielden van de radicale vernieuwingstendensen in de twintigste-eeuwse vormgeving. Maar is dat wel zo? In hoeverre, en waar, vinden we voorbeelden van kasteel- en buitenplaatsbewoners die wél meededen – voorzichtig of zelfs enthousiast – aan de twintigste-eeuwse vernieuwingsbewegingen in de vormgeving van het interieur?
Dat zijn enkele van de vragen die Esther de Haan zich stelt. In de deze brief licht zij haar artikel en onderzoeksvragen verder toe. Wij hopen dat zich onder u mensen bevinden die haar zouden kunnen helpen met haar vragen; wellicht vanuit uw persoonlijke ervaring, of op grond van uw kennis van kastelen en buitenplaatsen. Alle informatie is welkom!
Met vriendelijke groeten, mede namens Esther de Haan, Hanneke Ronnes, Conrad Gietman en Claartje Wesselink

« Terug

Sluiten