Excursie Huis te Leuvenum

leuvenum-excursie-speelman.jpgvrijdag 19 november 2021 11:17

Op 30 oktober jongsleden organiseerde we een excursie naar Huis te Leuvenum. Voor de 30 donateurs was er een warm welkom in Huis te Leuvenum in Ermelo van de familie Sandberg,  wier familiegeschiedenis nauw is verbonden met deze bijzondere buitenplaats. De bezoekers hadden alle gelegenheid om de prachtig gerestaureerde belétage en de historische keuken te bezoeken en daarover vragen te stellen aan de aanwezige familieleden en/of stichtingsbestuurders.
Hoogtepunt van de middag vormde de boeiende lezing van onderzoekster Willemieke Ottens, die werkt aan een proefschrift over het landgoed Leuvenum en de eigenaren, de familie Sandberg. Zij belichtte in haar presentatie in het bijzonder de eerste helft en het midden van de twintigste eeuw. Haar onderzoek, dat gebaseerd is op uitgebreid onderzoek van dagboeken, kasboeken en andere archieven van de freules Kiek en Mechteld Sandberg, werpt nieuw licht op deze periode en in het bijzonder de gevolgen voor het landgoed van de economische en maatschappelijke veranderingen die zich in die periode voltrokken. De manier waarop de freules hebben geprobeerd het beheer van het landgoed toekomstbestendig te maken sprak in dat verband tot de verbeelding. Onderzoekster Ottens slaagde erin dit op aansprekende wijze over te brengen op het publiek. Zij kreeg dan ook veel vragen en positieve reacties van donateurs naar aanleiding van haar presentatie.
Voor het komend jaar is de excursiecommissie alweer druk bezig om een mooi programma samen te stellen. Mocht u interesse hebben voor deze excursies, donateurs van de Nederlandse Kastelenstichting worden hiervoor uitgenodigd. Nog geen donateur? Meldt u zich dan hier aan.

« Terug

Sluiten