Dit zijn de 5 mooiste kastelen van Nederland

Wielen-458-19-Doorwerth-2004.jpgdonderdag 17 maart 2022 16:51

Kasteel Westhove (ZL), Kasteel Hoensbroek (LB), Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) mogen zich de allermooiste noemen van Nederland. Dat bepaalden de 25.000 ANWB-leden die een stem uitbrachten op hun favoriete Nederlandse kasteel. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door een deskundige jury en bekend gemaakt op maandag 6 juni, de Dag van het Kasteel.

Begin dit jaar heeft de ANWB, in samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, haar leden gevraagd wat volgens hen het allermooiste kasteel van het land is. Het verheugt ons dat massaal op de oproep is gereageerd. Dit laat zien dat er een groot draagvlak is voor het waarderen van kastelen en het omringende landschap.

Welke kastelen deden mee aan de verkiezing?
Vijftig kastelen voldeden aan de basiscriteria: van middeleeuwse oorsprong, met (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren, uitgeroepen tot rijksmonument en (regelmatig) geopend voor bezoek. Ook konden stemmers een kasteel voorstellen dat ze misten op de lijst. Ook die stemmen zijn geteld. 

De spanning stijgt; het is nu aan de jury om uit deze vijf een winnaar te kiezen.

Robert Quarles van Ufford (Nederlandse Kastelenstichting), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Marieke Haafkens (ANWB Eropuit en juryvoorzitter) gaan de kastelen beoordelen op belangrijke criteria zoals authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en recreatief karakter. 

Op maandag 6 juni (Tweede Pinksterdag en de Dag van het Kasteel) wordt de winnaar feestelijk gehuldigd. 

Kijk voor meer informatie www.anwb.nl/kasteeltop5

« Terug

Sluiten