Luc Eekhout nieuwe expert bij de NKS

luc-eekhout-expert.pngdonderdag 17 maart 2022 12:06

De Nederlandse Kastelenstichting treedt op als pleitbezorger van kastelen en buitenplaatsen. Wij zetten ons in voor individuele objecten en voor kwesties die alle kastelen en buitenplaatsen aangaan. Om doeltreffend te kunnen handelen en maatwerk te leveren, werken wij samen met een sterk netwerk van partners en experts. Zij hebben de meest actuele en specifieke kennis om daar waar het nodig is effectief en gericht op te treden. In de komende maanden stellen wij onze experts graag aan u voor.

In februari is Luc Eekhout toegetreden tot de Expertgroep. Luc is directeur van Kasteel Heeswijk in het Brabantse Heeswijk-Dinther. Dit kasteel staat op de longlist van de verkiezing 'Het mooiste kasteel van Nederland' van de ANWB. Wij hebben Luc naar onder meer zijn motivatie en specifieke expertise gevraagd, en natuurlijk ook naar Kasteel Heeswijk.  

Wat betekent de Expertgroep voor jou?
Met alle directeuren, beheerders en eigenaren van kastelen hebben we een rijk netwerk van kennis in Nederland. Elk facet van het beheren en doen functioneren van kastelen kunnen we belichten, als we de handen ineen slaan. Dat netwerk moeten we kunnen aanspreken.

Welke bijdrage kun jij als expert leveren?
In mijn dertigjarige ervaring als ‘kasteelheer’ heb ik te maken gehad met de combinatie van museumwerk, monumentenbeheer, openbaar bestuur, horeca, merchandise en internationale projecten. Als voorzitter van International Council of Museums (ICOM) Nederland kon ik internationale lijntjes uitzetten en multiculturele ervaringen opdoen.

Op welke wijze kan de Expertgroep van de NKS bijdragen aan jouw werk als 'kasteelheer'?
Samen werken levert een schat aan ervaring en kennis op, voor alle betrokkenen. Ik ben nieuwsgierig naar de verschillende experts binnen NKS.

Welke specifieke thema's houden jou bezig?
In museale kastelen is het steeds weer spannend om te balanceren tussen conserveren en exploiteren. Elke situatie en elk moment vraagt om een goed doordachte aanpak. Een goede bedrijfsvoering op maat moet als resultaat hebben dat het erfgoed de toekomst in kan.

Kun je iets vertellen over specifieke bedreigingen die Brabantse kastelen/Heeswijk ondervinden?
Waarom moeten we ons bedreigd voelen? Elk moment biedt nieuwe mogelijkheden om verder te groeien. Juist het ontdekken en benutten van die mogelijkheden is de uitdaging die we moeten aangaan. Om ons heen zien, uitproberen, omdenken, verbinding zoeken… Onze kastelen zijn het waard om onze energie naar buiten te richten.

Het voorjaar staat voor de deur. Een bezoek aan Kasteel Heeswijk op een mooie dag?
Kasteel Heeswijk hoort natuurlijk op iedere bucketlist van kasteelliefhebbers. Om te beginnen omdat je dan in ons mooie Brabant komt en Bourgondisch geniet van méér dan alleen het monument. Over het onlangs gerestaureerde landgoed kom je bij een klassiek kasteel met slotgracht, voorburcht en alles wat een kasteel een kasteel maakt. De kenners zien direct de bijna duizendjarige historie terug in de ijzeroerbrokken, de kloostermoppen, speklagen en de neogotiek. Eenmaal binnen is er veel te doen, te zien, te proeven en te beleven.

« Terug

Sluiten