Terug- en vooruitblik door Robert Quarles van Ufford

Onbekend-Engelenburg-[Ansicht].jpgvrijdag 22 december 2023

We kijken als NKS terug op een jaar waarin onze stichting haar rol als pleitbezorger voor kastelen en buitenplaatsen ten volle heeft kunnen waarmaken. Daarbij heeft de NKS-expertgroep een centrale rol gespeeld. Laat mij slechts enkele uiteenlopende voorbeelden noemen ter illustratie:

  • De gemeente Eindhoven werd geadviseerd bij de planvorming en de exploitatie van landgoed De Wielewaal.
  • Bij de Zuid-Limburgse kasteelhoeve Hartelstein werd meegeholpen de daar spelende waterproblematiek te adresseren.
  • In het Zeeuwse Baarland werd samen met de eigenaar een oplossing gevonden voor dreigende aantasting door nieuwbouw in de biotoop van het slot.
  • In Zuidlaren analyseerden wij de plannen van de gemeente Tynaarlo om direct naast havezate Laarwoud (met een 18e-eeuws sterrenbos) grootschalige woningbouw en supermarkten te ontwikkelen. 
  • En in Brummen is ons door een groep bezorgde burgers gevraagd mee te kijken naar de plannen van de gemeente aldaar om in de biotopen van de rijksmonumenten kasteel Groot Engelenburg, Klein Engelenburg en Huize den Bosch grootschalige woningbouw te ontwikkelen. Opnieuw spreken wij ons uit tegen het bouwen in een Gelderse landgoederenzone.

Daarnaast waren er dit jaar een vijftal goed bezochte NKS-excursies naar de kastelen Rechteren, Horn en Hillenraad, Middachten, Biljoen en ridderhofstad Gunterstein. Ook de drie NKS-lezingen voor een groot publiek werden gewaardeerd: in februari kregen meer dan 100 belangstellenden in Apeldoorn de bijzondere achtergronden en details van de verbouwing van Paleis Het Loo te horen en te zien. In april verzorgde conservator Simone Nieuwenbroek op kasteel Duivenvoorde een interessante en drukbezochte lezing over de banden tussen de bewoners van Duivenvoorde en de Oranjes, gevolgd door een bezichtiging van de tentoonstelling Franje & Oranje. In augustus werd op het - in het Eemklooster in Amersfoort gevestigde – kantoor van de NKS een boeiende lezing gegeven door Prof. Dr. Renger de Bruin over zijn vuistdikke publicatie ‘Adel en Ridderschap in Utrecht’. Deze lezing is georganiseerd samen met de Werkgroep Adelsgeschiedenis, een samenwerking die in 2024 zeker een vervolg krijgt. 

Op dit moment wordt hard gewerkt aan het excursie- en lezingenprogramma voor 2024. In het bijzonder wijs ik u alvast op het symposium dat we op 28 maart a.s. organiseren: ‘’Het monument in zijn omgeving’’. Dit symposium gaat over de impact van de nieuwe Omgevingswet op de omgeving van monumentaal erfgoed. De nieuwe Omgevingswet beoogt aantasting van de omgeving van beschermde monumenten te voorkomen, maar hoe wordt dat straks vertaald in Omgevingsplannen? En hoe kunnen erfgoedorganisaties als de NKS hieraan bijdragen? Meer info en aanmelden via deze link.

Kortom, als donateur van de NKS staat u komend jaar weer een boeiend jaar te wachten, waarin wij u vaak hopen te zien bij NKS-activiteiten. Graag wens ik u en uw naasten namens het NKS-bestuur en de medewerkers prettige Kerstdagen en een voorspoedig Nieuwjaar.   

Robert Quarles van Ufford, voorzitter NKS

« Terug

Nieuws

Oorlog in Arcadië, het publieksboek

publicatie-oia.jpegvrijdag 28 juni 2024 Wat was de rol van Nederlandse kastelen en buitenplaatsen tussen 1940 en 1945? Dit onderwerp stond jaren centraal in het landelijk onderzoeksproject ‘Oorlog in Arcadië, 1940-1945’, geïnitieerd door de Nederlandse Kastelenstichting en Gelders Genootschap. lees verder

Faro-Onderzoek Koloniaal Verleden Kastelen en Buitenplaatsen

spotlight-faro-ka.jpegvrijdag 28 juni 2024 Nederland kende in de 17e en 18e eeuw vele honderden buitenplaatsen, verspreid over het hele land. Gebouwd als buitenhuis voor welgestelde regenten en kooplieden, die zodoende in de zomer de stad konden ontvluchten. lees verder

Nieuwe editie Het Buiten

het-buiten-aankondiging-nr17.jpegvrijdag 28 juni 2024 Medio juli verschijnt de nieuwe editie van ons magazine Het Buiten, hét tijdschrift over kastelen, buitenplaatsen en hun bewoners. In deze editie onder meer een artikel over een bijzonder initiatief van de tuinvrijwilligers van het Muiderslot. Ook Het Buiten ontvangen? lees verder

In the spotlight

Restauratie monumentale landschapstuin Landgoed Kasteel Geldrop

Onlangs is de restauratie van de monumentale landschapstuin op het Landgoed Kasteel Geldrop officieel afgerond. De restauratie was noodzakelijk om de landschapstuin toekomstbestendig te maken. In september organiseert Kasteel Geldrop voor onze donateurs en belangstellenden een rondleiding met lezing over dit bijzondere project.
Meer informatie vindt u hier.spotlight-geldrop

Agenda

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.

Nieuwsbrief

Sluiten