Dag van het Kasteel 2023

Dia DvhK.jpegzondag 21 mei 2023 11:23

Op 29 mei (2e Pinksterdag) vindt de Dag van het Kasteel plaats. Op deze dag besteden de deelnemende kastelen en buitenplaatsen aandacht aan het centrale thema 'Upstairs / Downstairs', ofwel aan personeel op kastelen en buitenplaatsen.

Wendy Landewé-van der Veen, curator en conservator Huis Doorn, schrijft over het thema:

'Door het succes van de Britse serie werd de titel ‘Upstairs, Downstairs’ een begrip, waarmee in twee woorden de complexe sociale wereld binnen één aristocratische huishouding werd samengenomen; het onoverbrugbare standsverschil tussen familie en personeel en de hiermee verbonden normen, waarden en (veelal ongeschreven) gedragsregels.' De immens populaire serie Downton Abbey zorgde voor nog meer belangstelling voor het leven 'in de salon' en 'in het souterrain'.  

In vele kastelen en buitenplaatsen zijn de dienstvertrekken bewaard gebleven of gereconstrueerd. De Dag van het Kasteel is een mooie kans om kennis te maken met de historische werkelijkheid van een aristocratische huishouding. Wie woonde er nog meer, behalve de familie, hoe zag een werkdag van een tuinknecht, huismeisje of een kamerheer eruit, waar aten en sliepen zij? Op de website www.dagvanhetkasteel.nl is een overzicht te vinden van de deelnemende kastelen en buitenplaatsen. Ook is hier het essay dat Wendy Landewé-van der Veen over het thema schreef, te vinden.

Het Buiten, het magazine voor donateurs, heeft in het aprilnummer een speciaal dossier 'Upstairs/Downstairs' opgenomen, waarin Ben Olde Meierink over diensttrappen en dienstvertrekken in Philip Vingboons' adellijke landhuizen schrijft, Frederik Knegtel in gesprek is gegaan met kunsthistorica Sanny de Zoete over linnengoed en kasteelpersoneel en Ewout van der Horst het huispersoneel van Huis Spijkerbosch onder de loep neemt.

Tot slot is Geeke Remmelts in de wereld van de tuinbazen op kastelen en buitenplaatsen gedoken. Haar artikel 'In dienst van het groene erfgoed' is te lezen op de nieuwe website van Het Buiten (www.het-buiten.nl).

« Terug

Sluiten