Study visits en erfgoedbijeenkomsten 'Oorlog in Arcadië, 1940-1945'

afbeelding_item_studyvisit klein.jpgmaandag 27 maart 2023 15:23

Op 8 maart vond de eerste van vier study visits plaats van het project Oorlog in Arcadië, een landelijk onderzoeksproject naar de rol van kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in de Tweede Wereldoorlog. In dit onderzoeksproject van het Gelders Genootschap en de NKS wordt zowel gekeken naar de geschiedenis (wat is er gebeurd op kastelen en buitenplaatsen?) als naar het erfgoed (hoe gaan we er nu mee om?).

Het historische onderzoek heeft een landelijke scope; het erfgoedonderzoek vindt plaats in vier regio's waar de oorlog grote impact heeft gehad op de vele buitenplaatsen. De geselecteerde regio's zijn Noord-Limburg, de Veluwezoom (Gelders Arcadië), de Utrechtse Heuvelrug en de Atlantikwall (landgoederen langs de kust van Noord- en Zuid-Holland).

De eerste study visit stond in het teken van de Atlantikwall. In WOII werd langs de gehele westkust de Atlantikwall aangelegd, zo ook op de buitenplaatsen Leyduin, Assumburg, Beeckestijn en Elswout.

Op landgoed Klein Leeuwenhorst werden de deelnemers gastvrij ontvangen door de familie Evelein. In de Tweede Wereldoorlog werd het landhuis en familiebezit Nieuw Leeuwenhorst gesloopt voor de bouw van de Atlantikwall. Erfgoedhuis Zuid-Holland verzorgde een wandeling naar dit landgoed, waar nog diverse oorlogssporen zoals loopgraven zichtbaar zijn. Ook de erfgoedfilm die vanuit het project over de regio is gemaakt, met daarin onder andere aandacht voor de sloop van Nieuw Leeuwenhorst, werd vertoond. In de middag stond landgoed Clingendael centraal. In de oorlog werd het landgoed gebruikt door Arthur Seyss-Inquart als buitenverblijf voor hem en zijn familie. In het park werden voor zijn bescherming diverse bunkers en andere verdedigingswerken gebouwd, waaronder de grote bunker die Seyss-Inquart in 1942 aan de rand van Wassenaar liet bouwen.

Meer bijeenkomsten
Dit jaar staan nog drie study visits en drie erfgoedbijeenkomsten gepland. Het programma ziet er als volgt uit:

19 april Erfgoedbijeenkomst* Veluwezoom: vertoning erfgoedfilm Veluwezoom en wandeling door Park Sonsbeek en Park Zypendaal in Arnhem
17 mei Study visit* Noord-Limburg
14 juni Erfgoedbijeenkomst Landgoederen langs de kust
5 juli Study visit Utrechtse Heuvelrug
20 september Study visit Veluwezoom
17 oktober Erfgoedbijeenkomst Utrechtse Heuvelrug

Wilt u graag deelnemen aan een van de bijeenkomsten? Stuurt u dan een bericht naar het projectteam via info@oorloginarcadie.nl . Het aantal plekken voor de study visits is beperkt, de prijs is € 20,- per deelnemer inclusief lunch. Houd u er s.v.p. rekening mee dat tijdens alle bijeenkomsten lange wandelingen worden gemaakt.

 

* Study visits: een hele dag op excursie naar een van de vier regio's, waarbij meerdere landgoederen worden bezocht.

* Erfgoedbijeenkomst: een middag in de regio, waarbij eigenaren, overheden, historische kringen, beheerders en alle andere geïnteresseerden met elkaar in gesprek gaan over de omgang met oorlogserfgoed op landgoederen.  

« Terug

Sluiten