De eigenzinnige erfdochter van Middachten Ursula Philippota van Raesfelt (1643 - 1721)

middachten.jpgvrijdag 13 mei 2022 11:24

In 1666 trouwde Ursula Philippota van Raesfelt, erfdochter van Middachten, met Godard van Reede-Ginkel, erfgenaam van het Utrechtse kasteel Amerongen. Het echtpaar kreeg vijftien kinderen, die, op twee na, allemaal de volwassenheid bereikten. De Van Reede-Ginkels leefden in een roerige tijd. De Republiek was op het hoogtepunt van haar macht, maar het was niet alles goud wat blonk. 

Als militair bij de ruiterij in het Staatse leger was Godard betrokken bij de vele oorlogen waarin het land tussen 1672 en 1713 verwikkeld raakte. Zijn grote inzet bracht hem uiteindelijk veel roem. Op het thuisfront streed Philippota intussen haar eigen strijd. De verhouding met haar schoonmoeder was moeizaam, zeker door de bemoeienissen van de vrouwe van Amerongen met haar grote gezin. Dat Philippota een vurig aanhangster was van het katholieke geloof, maakte hun verhouding er niet beter op.

De publicatie De eigenzinnige erfdochter van Middachten kan worden gereserveerd bij de boekhandel. Publicatiedatum is 31 mei.   

« Terug

Sluiten