Machteld De Vos van Steenwijk: NKS-expert historische interieurs

intereur-m-vos2.pngwoensdag 20 april 2022 16:43

De Nederlandse Kastelenstichting treedt op als pleitbezorger van kastelen en buitenplaatsen. Wij zetten ons in voor individuele objecten en voor kwesties die alle kastelen en buitenplaatsen aangaan. Om doeltreffend te kunnen handelen en maatwerk te leveren, werken wij samen met een sterk netwerk van partners en experts. Zij hebben de meest actuele en specifieke kennis om, daar waar het nodig is, effectief en gericht op te treden. In de komende maanden stellen wij onze experts graag aan u voor.

Historische interieurs maken, evenals het historische gebouw, bijgebouwen, tuinen en park, deel uit van het kasteel- of buitenplaatsensemble. In deze nieuwsbrief besteden we aandacht aan het werk van binnenhuisarchitect Machteld de Vos van Steenwijk, onze expert op het gebied van historische interieurs. Machteld is onder meer betrokken geweest bij de restauratie en herstoffering van buitenplaats Gunterstein.

Op welke manier heb jij met historische interieurs van kastelen en buitenplaatsen te maken?
Ik werk samen met de beheerders van monumenten als zij, om welke reden dan ook, het interieur willen veranderen of daartoe genoodzaakt zijn, bijvoorbeeld als gevolg van schade. Ook andersoortige verbouwingen kunnen aanleiding zijn voor een nieuwe inrichting, een nieuwe kleur verf, behang, wandbespanning of gordijnen.

Wat betekent de Expertgroep voor jouw vak?
Als NKS bieden we eigenaren van kastelen en buitenplaatsen hulp bij het beoordelen van het vaak waardevolle historische interieur. Daarnaast kunnen we adviseren over de mogelijkheden van restauratie. Dit alles met het doel om het erfgoed zo goed mogelijk te behouden.

Welke bijdrage kun jij daaraan leveren?
Advies geven: de ene keer is dat een korte vraag telefonisch beantwoorden, een andere keer ga ik langs en bespreek het project met de opdrachtgever en hoop hen zo verder te helpen.

Op welke wijze kan de Expertgroep bijdragen aan jouw werk?
Ik kom op plekken waar opdrachtgevers zo nu en dan vragen hebben die buiten mijn expertise liggen. Het is dan fijn om snel met een collega-expert te kunnen overleggen.

Kun je iets vertellen over bedreigingen van historische interieurs?
De grootste bedreiging van historische interieurs zijn té enthousiaste beheerders. Het is belangrijk om eerst goed advies in te winnen om te voorkomen dat er rigoureus te werk wordt gegaan. Daar is kennis, ervaring en zorgvuldigheid voor nodig. Je kunt het maar één keer goed doen. Als er per ongeluk belangrijke elementen worden verwijderd, is het niet meer te herstellen. Een risico is bijvoorbeeld ook de toepassing van een behang of een stof uit een verkeerde stijlperiode, met het verkeerde patroon of het gebruik van een verkeerde kleur. Dat wil niet zeggen dat je niet af en toe iets heel hedendaags kan doen. Huizen zijn altijd verbouwd en opnieuw ingericht, door de eeuwen heen, van generatie op generatie en bestaan in dat opzicht uit verschillende tijdlagen.

De onderstaande video over buitenplaats Gunterstein geeft een mooie indruk van wat er bij het beheer en de restauratie van een historisch interieur komt kijken.

« Terug

Sluiten