Stichting Stinze-Stiens verwerft Landgoed Oranjestein

Landgoed_Oranjestein1.jpgdonderdag 16 juni 2022

De Nederlandse Kastelenstichting feliciteert de Stichting Stinze-Stiens en de familie De Beaufort met de koopovereenkomst betreffende Landgoed Oranjestein.

Landgoed Oranjestein is een uniek historisch landgoed, dat door de jaren heen zijn eigen sfeer en stijl heeft weten te behouden. Het landgoed was lange tijd in bezit van de familie en verkeert in zeer goede staat. De familie heeft niet alleen een uitstekend onderhoud gewaarborgd maar heeft ook geïnvesteerd in het behoud van het landgoed.

Stichting Stinze-Stiens heeft het landgoed aangekocht vanwege de combinatie van de goede en originele staat van het geheel én de aanwezigheid van een bijzonder landschapspark van tuinarchitect Lucas Pieter Roodbaard, inclusief veel historische bebouwing, hekwerken, follies en tuinornamenten.

Stichting Stinze-Stiens is opgericht in augustus 2021. Het echtpaar Willem van Riemsdijk en Trudy van Riemsdijk-Zandee, grondleggers van de activiteiten van de stichting, waarborgen op deze wijze dat hun initiatieven in de toekomst worden voortgezet, uitgebouwd en bewaakt. Een van de doelstellingen van de stichting is het ondersteunen van behoud en ontwikkeling van historisch belangrijke landgoederen, parken en tuinen in Friesland. Daarbij ligt prioriteit bij locaties waar ook historische bebouwing aanwezig is. Eerder dit jaar heeft de Stichting Stinze-Stiens het landgoed Epemastate verworven.

De stichting heeft de wens om, evenals bij Epemastate, de bij Oranjestein aanwezige stinzenflora te optimaliseren. Concrete plannen voor het landgoed zullen in een later stadium vorm krijgen. Uitgangspunt is een beperkte openstelling van het park, om het behoud ervan te waarborgen, in lijn met de focus van Stichting Stinze- Stiens op het behoud en ontwikkeling van historisch erfgoed.

Stichting Stinze-Stiens is verguld met deze verwerving. Het landgoed kent zijn gelijke in Fryslân niet en blijft door de aankoop behouden voor de provincie, een wens van Stichting Stinze-Stiens en diverse andere spelers die het behoud en zorgvuldig beheer van Friese landgoederen van belang achten.

« Terug

Nieuws

Omstreden woningbouw in Twello-Noord uitgesteld, rechter doet nog uitspraak

twello.jpgdonderdag 16 juni 2022 Voorlopig wordt er niet gebouwd aan de noordkant van het dorp Twello. Dat is donderdag 9 juni duidelijk geworden in de rechtbank. De gemeente Voorst heeft honderden woningen gepland in ... lees verder

Stichting Stinze-Stiens verwerft Landgoed Oranjestein

Landgoed_Oranjestein1.jpgdonderdag 16 juni 2022 De Nederlandse Kastelenstichting feliciteert de Stichting Stinze-Stiens en de familie De Beaufort met de koopovereenkomst betreffende Landgoed Oranjestein. Landgoed Oranjestein is een uniek ... lees verder

Aankondiging: NKS-rondleiding Het Nijenhuis in Diepenheim

nijenhuis.jpgdonderdag 16 juni 2022 Op 10 september organiseert de Nederlandse Kastelenstichting een rondleiding voor belangstellenden in het kasteel Het Nijenhuis in Diepenheim en een wandeling in de tuin van het landgoed. Er is ... lees verder

Kasteel Hoensbroek is de 'Allermooiste van Nederland'

hoensbroek-anwb-verkiezing1.jpgmaandag 06 juni 2022 Kasteel Hoensbroek is door de ANWB verkozen tot het mooiste kasteel van Nederland. Een vakjury koos het Limburgse kasteel uit een top 5 waar ook Kasteel Westhove (ZL) , Kasteel de Haar (UT) ... lees verder

In the spotlight

Rampjaar 1672 in twee unieke tentoonstellingen

tentoonstellingen-z-a

Lees hier meer

Agenda

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.

Nieuwsbrief

Sluiten