Nieuwe publicatie

_DSC2173.jpgvrijdag 22 december 2023 10:37

‘Buitenplaatsen bij de Rotte’ is na de ‘Kralingse Buitenplaatsen’ het tweede deel over de buitens Terbregge, Hillegersberg, Rubroek, Oost-Blommersdijk en Crooswijk in het huidige Rotterdam. Vanaf waar de Rotte bij Terbregge Rotterdam binnenkomt tot aan de stadspoorten, de Hofpoort en de Delftse Poort, wordt de lezer meegenomen langs al het schoons dat hier geweest is, en helaas ook vrijwel allemaal weer verdwenen. De drie kastelen die hier lagen hadden een duidelijke beschermingsfunctie, naast een woonfunctie voor de families die ze bezaten. De buitenplaatsen waren een zomerse vlucht uit de vieze steden van vroeger, weggelegd voor de rijke bewoners. Behalve de verhalen over deze bezitters komen we hun pachters, hun arbeiders en bedienden tegen. De politieke gebeurtenissen van de zestiende tot de twintigste eeuw passeren de revue, evenals de kleine verhalen van ‘human interest’. Auteur Robert Ligthelm presenteert een spannende hypothese over het aanzien van het huis Lommerrijk en bewijst definitief dat huis Crooswijk in de achttiende eeuw nog een keer herbouwd is. 

Het eerste boek uit deze reeks is bekroond met de prestigieuze Ithaka prijs van de sKBL en stond op de shortlist van vier boeken voor de gerenommeerde Jacques Dutilh prijs, van Rotterodanum, voor het beste boek over Rotterdam. In de sfeervolle Hillegondakerk, Rotterdam Hillegersberg, vond maandag 27 november de presentatie aan de voorzitter van de NKS plaats van het tweede boek van Robert J. Ligthelm over buitenplaatsen in en om Rotterdam. 

Voor donateurs en belangstellenden organiseren we in het voorjaar/zomer 2024 een lezing door Robert Ligthelm over de Rotterdamse buitenplaatsen én separaat een wandelexcursie.

« Terug

Sluiten