Over Lezing 'Adel en ridderschap in Utrecht'

Lezing 'Adel en ridderschap in Utrecht'

Zes jaar lang schreef Renger de Bruin, senior onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, aan zijn imposante studie over de geschiedenis van de adel in Utrecht. Dit voorjaar verscheen het vuistdikke werk Adel en ridderschap in Utrecht, een nieuw standaardwerk dat een overzicht geeft van meer dan duizend jaar adelsgeschiedenis. 

De Bruin gaat in zijn studie zo’n 1500 jaar terug en geeft een prachtig overzicht van de Utrechtse adellijke bovenlaag. Het boek is een verhaal van opkomen, verdwijnen en zich handhaven van talrijke geslachten, zoals Van Goye, Van Zuylen, Van Hardenbroek, Van Reede en Van Tuyll van Serooskerken. Oorlogen, revoluties, epidemieën, maar ook tijden van vrede en voorspoed passeren de revue. Daarbij bekijkt De Bruin de adel vanuit zeer verschillende invalshoeken. Van hoge maatschappelijke posities tot het in- en exterieur van kastelen, en van baronnen en jonkheren, tot krachtige vrouwen als Margaretha Turnor en Belle van Zuylen.

De Nederlandse Kastelenstichting organiseert in samenwerking met de Werkgroep Adelsgeschiedenis een lezing van De Bruin over zijn gloednieuwe boek in het Eemklooster in Amersfoort. Aansluitend gaat hij in een panelgesprek de discussie aan met andere specialisten. Daarbij komen niet alleen zijn belangrijkste conclusies over de Utrechtse adel ter sprake, maar zal ook een vergelijking worden gezocht met adelsgroepen in andere provincies. Voor het publiek is er vanzelfsprekend ook de mogelijkheid tot het stellen van vragen. We zullen de avond afsluiten met een gezellige borrel.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via de Werkgroep Adelsgeschiedenis. Via deze link treft u het gehele programma en de mogelijkheid tot aanmelden.

Benieuwd naar het boek Adel en ridderschap in Utrecht door Renger de Bruin? Deze is te bestellen via de webshop van uitgeverij WBooks

Programma van Lezing 'Adel en ridderschap in Utrecht'

Op donderdag 3 augustus:
19:00 - 19:30 Inloop
19:30 - 20:30 Lezing Renger de Bruin
20:30 - 21:00 Paneldiscussie
21:00 - 22:00 Afsluitende borrel

Lees meer over het programma

Prijzen

De kosten voor deelname bedragen € 20,-. Bent u lid van de Werkgroep Adelsgeschiedenis, dan betaalt u € 15,-. 

Sluiten