Verdwenen kastelen van West-Friesland herleven

Dia1

Van dwangburcht tot mini-samenleving: verdwenen kastelen van West-Friesland herleven. NH (Media) zendt vanaf zondag 31 maart de 5-delige serie ‘De Verdwenen Kastelen van West-Friesland’ uit. 

Wat hebben verdwenen Middeleeuwse kastelen met ons dagelijks leven te maken? Meer dan je denkt. Ondanks dat de kastelen Wijdenes, Nuwendoorn, Middelburg, Nieuwburg en Radboud (deels) verdwenen zijn, toont nieuw onderzoek (van onder meer Nancy de Jong-Lambregts en Rob Gruben) aan dat de geschiedenis van de West-Friese kastelen van Floris de Vijfde zich voortdurend ontwikkelt. En zelfs anders ligt dan werd gedacht. Zo kantelt het traditionele beeld van deze kastelen als dwangburchten. Aangetoond wordt hoe deze kastelen complete mini-samenlevingen waren, met een scala aan functies zoals dijkbewaking, handel, rechtspraak en als boerenbedrijf. Functies die niet uit onze samenleving zijn verdwenen.

In animaties worden de kastelen tot leven gewekt; schetsen in het landschap gebaseerd op nieuw onderzoek vanuit historische bronnen en archeologie.  

Verdwenen Kastelen is vanaf 31 maart iedere zondag om 17.40 te zien van het tv-kanaal van NH (Ziggo 707, KPN 509, ODIDO 50) en herhaaldelijk in de uren daarna.

31 maart  kasteel Wijdenes
7 april      kasteel Nuwendoorn
14 april    kasteel Middelburg
21 april    kasteel Nieuwburg
28 april    kasteel Radboud

De vijfdelige serie is vanaf 31 maart ook te zien op de website van NH en bij NH op YouTube.

Sluiten