Faro-Onderzoek Koloniaal Verleden Kastelen en Buitenplaatsen
vrijdag 28 juni 2024
Nederland kende in de 17e en 18e eeuw vele honderden buitenplaatsen, verspreid over het hele land. Gebouwd als buitenhuis voor welgestelde regenten en kooplieden, die zodoende in de zomer de stad konden ontvluchten.
Behalve als zomerverblijf fungeerde de buitenplaats voor de heersende klasse dikwijls als een manier om macht en rijkdom te etaleren. Naast buitenplaatsen waren er tal van landgoederen in bezit van adellijke families.
De geschiedenis van buitenplaatsen is veelal geschreven vanuit de generaties die er woonden en hun wijdvertakte netwerken. Anno nu blijken steeds meer bezoekers van de opengestelde buitenplaatsen op zoek naar duiding van het verleden vanuit andere perspectieven. Regelmatig worden vragen gesteld over de koloniale periode en over de herkomst van objecten en goederen of de verbeelding ervan op schilderijen. Veel museale collecties en de opzet van de parken geven aanleiding voor die vragen. Om deze en andere vragen op een evenwichtige manier te beantwoorden, is het van belang dat ook andere perspectieven, zoals die van de voormalige koloniën, worden meegenomen. De Nederlandse Kastelenstichting (NKS) heeft om die reden een Faro-initiatief op het prikbord van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geplaatst.
De NKS wil met dit initiatief een inhoudelijke en participatieve dialoog stimuleren en faciliteren. Niet alleen met bezoekers en met de vele vrijwilligers die op buitenplaatsen en landgoederen actief zijn, maar tevens met nazaten van eigenaren en van bij kolonialisme betrokkenen. Zo kunnen nieuwe betekenislagen worden toegevoegd aan het bestaande verhaal over kastelen en buitenplaatsen. Met het project willen we verkennen hoe we de rol van buitenplaatsen in relatie tot de koloniale geschiedenis het beste open en inclusief kunnen onderzoeken.
De Prikbordoproep geldt als een uitnodiging aan een breed veld van betrokkenen bij de thematiek van buitenplaatsen in relatie tot het mogelijke koloniale verleden om samen met de NKS dit project verder vorm te geven. Het gehele initiatief is te lezen op het online prikbord. Wil je deelnemen, dan kan een reactie op de website worden geplaatst. Een mail sturen naar info@kastelen.nl kan ook. Wij nemen dan contact met je op. https://faro.cultureelerfgoed.nl/welcome