Buiten op Landgoed Duivenvoorde

Kasteel & Landgoed Duivenvoorde (Klein).pngvrijdag 24 mei 2024

Landgoed en kasteel Duivenvoorde vormen een uniek ensemble waarvan de wortels teruggaan tot in de 13e eeuw. Duivenvoorde is door vererving steeds in familiebezit gebleven waardoor acht eeuwen bewonersgeschiedenis nog tastbaar aanwezig is. Als buitenplaats waren tuinen, landgoed en kasteel voor de familie op Duivenvoorde onlosmakelijk met elkaar verbonden. De familie gebruikte het landgoed om te verpozen, de tuinen leverden het voedsel voor de kasteelkeuken, de aan- en verkoop van land zorgde voor pachtinkomsten en voor de bewoners van Duivenvoorde was de regio een bron van macht en invloed. De tuinen rondom het kasteel veranderden met de smaak van de eigenaren. 

Ooit werd het ruim 550 ha (tegenwoordig 270 ha) grote landgoed met donjon door de familie Van Wassenaer gekocht als jachtgronden. In de eeuwen die volgden ontwikkelde het tot een ware buitenplaats met het kasteel en de tuinen als centrum en het landgoed als buitenste ring daaromheen. 

De tentoonstelling ‘Buiten op Landgoed Duivenvoorde’ wordt omlijst met een groot aantal ‘groene’ buitenactiviteiten, zoals vogel- en vleermuis-spotten, seizoenwandelingen met de landgoedopzichter, historische tuinrondleidingen en drie bijzondere lezingen. De bezoeker ontdekt meer over de rijtuigen, de spoorweg en het privé treinstationnetje van de jonkheer, het paardenkerkhof, het vroegere ‘windrecht’ en het bijzondere botenhuis. Daarnaast zijn in de Kasteel- en Landgoedwinkel drie wandelingen te koop die de bezoeker over het hele landgoed voeren, onder andere met de speciale Oranje-wandeling. 

De tentoonstelling ‘Buiten op Landgoed Duivenvoorde’ is tot en met 15 september 2024 te bezoeken. Hier kunt u meer info vinden.

« Terug

Nieuws

Boek ‘Oorlog in Arcadië’ nog tot 1 oktober tegen gereduceerd tarief

OiA-front.jpegvrijdag 20 september 2024 ‘Oorlog in Arcadie 1940-1945. Nederlandse kastelen in landgoederen in de Tweede Wereldoorlog’ is voor maar liefst twee prijzen genomineerd. De publicatie dingt mee naar de Prodesse Conamur prijs ... lees verder

Koloniaal verleden op kastelen en buitenplaatsen in beeld

faro-project-update.jpegvrijdag 20 september 2024 In onze vorige nieuwsbrief schreven wij over ons Faro-initiatief om onderzoek te verrichten naar het koloniale verleden in relatie tot kastelen en buitenplaatsen. Inmiddels is de subsidieaanvraag ... lees verder

Nieuwe publicatie: ‘Schitterende Ballast’

schitterende-ballast.jpegvrijdag 20 september 2024 Op 18 oktober verschijnt Schitterende ballast. Buitenplaatsen in de moderne wereld van Hanneke Ronnes, Conrad Gietman en Claartje Wesselink. Schitterende ballast beschrijft de Nederlandse kastelen... lees verder

In the spotlight

Restauratie monumentale landschapstuin Landgoed Kasteel Geldrop

Onlangs is de restauratie van de monumentale landschapstuin op het Landgoed Kasteel Geldrop officieel afgerond. De restauratie was noodzakelijk om de landschapstuin toekomstbestendig te maken. In september organiseert Kasteel Geldrop voor onze donateurs en belangstellenden een rondleiding met lezing over dit bijzondere project.
Meer informatie vindt u hier.spotlight-geldrop

Agenda

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.

Nieuwsbrief

Sluiten