Buiten op Landgoed Duivenvoorde

Kasteel & Landgoed Duivenvoorde (Klein).pngvrijdag 24 mei 2024

Landgoed en kasteel Duivenvoorde vormen een uniek ensemble waarvan de wortels teruggaan tot in de 13e eeuw. Duivenvoorde is door vererving steeds in familiebezit gebleven waardoor acht eeuwen bewonersgeschiedenis nog tastbaar aanwezig is. Als buitenplaats waren tuinen, landgoed en kasteel voor de familie op Duivenvoorde onlosmakelijk met elkaar verbonden. De familie gebruikte het landgoed om te verpozen, de tuinen leverden het voedsel voor de kasteelkeuken, de aan- en verkoop van land zorgde voor pachtinkomsten en voor de bewoners van Duivenvoorde was de regio een bron van macht en invloed. De tuinen rondom het kasteel veranderden met de smaak van de eigenaren. 

Ooit werd het ruim 550 ha (tegenwoordig 270 ha) grote landgoed met donjon door de familie Van Wassenaer gekocht als jachtgronden. In de eeuwen die volgden ontwikkelde het tot een ware buitenplaats met het kasteel en de tuinen als centrum en het landgoed als buitenste ring daaromheen. 

De tentoonstelling ‘Buiten op Landgoed Duivenvoorde’ wordt omlijst met een groot aantal ‘groene’ buitenactiviteiten, zoals vogel- en vleermuis-spotten, seizoenwandelingen met de landgoedopzichter, historische tuinrondleidingen en drie bijzondere lezingen. De bezoeker ontdekt meer over de rijtuigen, de spoorweg en het privé treinstationnetje van de jonkheer, het paardenkerkhof, het vroegere ‘windrecht’ en het bijzondere botenhuis. Daarnaast zijn in de Kasteel- en Landgoedwinkel drie wandelingen te koop die de bezoeker over het hele landgoed voeren, onder andere met de speciale Oranje-wandeling. 

De tentoonstelling ‘Buiten op Landgoed Duivenvoorde’ is tot en met 15 september 2024 te bezoeken. Hier kunt u meer info vinden.

« Terug

Nieuws

Oorlog in Arcadië, het publieksboek

publicatie-oia.jpegvrijdag 28 juni 2024 Wat was de rol van Nederlandse kastelen en buitenplaatsen tussen 1940 en 1945? Dit onderwerp stond jaren centraal in het landelijk onderzoeksproject ‘Oorlog in Arcadië, 1940-1945’, geïnitieerd door de Nederlandse Kastelenstichting en Gelders Genootschap. lees verder

Faro-Onderzoek Koloniaal Verleden Kastelen en Buitenplaatsen

spotlight-faro-ka.jpegvrijdag 28 juni 2024 Nederland kende in de 17e en 18e eeuw vele honderden buitenplaatsen, verspreid over het hele land. Gebouwd als buitenhuis voor welgestelde regenten en kooplieden, die zodoende in de zomer de stad konden ontvluchten. lees verder

Nieuwe editie Het Buiten

het-buiten-aankondiging-nr17.jpegvrijdag 28 juni 2024 Medio juli verschijnt de nieuwe editie van ons magazine Het Buiten, hét tijdschrift over kastelen, buitenplaatsen en hun bewoners. In deze editie onder meer een artikel over een bijzonder initiatief van de tuinvrijwilligers van het Muiderslot. Ook Het Buiten ontvangen? lees verder

In the spotlight

Restauratie monumentale landschapstuin Landgoed Kasteel Geldrop

Onlangs is de restauratie van de monumentale landschapstuin op het Landgoed Kasteel Geldrop officieel afgerond. De restauratie was noodzakelijk om de landschapstuin toekomstbestendig te maken. In september organiseert Kasteel Geldrop voor onze donateurs en belangstellenden een rondleiding met lezing over dit bijzondere project.
Meer informatie vindt u hier.spotlight-geldrop

Agenda

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.

Nieuwsbrief

Sluiten