Uitnodiging lezing over Daniel Marot op kasteel Rosendael

marot-rosendael.jpegdonderdag 25 april 2024

Daniël Marot (1661-1752) was een als Fransman geboren graveur, dessinateur en architect. Een dessinateur leverde de ontwerpen voor timmerlieden, tuinlieden, wevers, smeden, houtsnijders en meubelmakers. Na de opheffing van het edict van Nantes vluchtte Marot naar de Republiek waar hij in dienst kwam van koning-stadhouder Willem III en de Friese stadhouders.

Marot bracht de stijl van Lodewijk XIV naar Nederland en Engeland, en ontwierp in deze stijl interieurs, gebouwen en tuinen, zoals bijvoorbeeld Hampton Court Palace en Paleis Het Loo. Ook de Marotzaal van kasteel Duivenvoorde is een fraai voorbeeld van zijn ontwerptalent. 

Het park van het omstreeks 1300 gebouwde kasteel Rosendael wordt gesierd door een aantal indrukwekkende tuindecoraties, waaronder waterlopen, bedriegertjes, een cascade, een theekoepel en een enorme grotachtige schelpengalerij. Marot leverde het ontwerp voor verschillende van deze tuindecoraties, die zijn geplaatst rond 1720 onder de toenmalige heer van Rosendael, Lubbert Adolph Torck. Ook was Marot in deze periode betrokken bij de decoratie van het interieur van het kasteel. Zo’n dertig jaar eerder, toen Rosendael nog in het bezit was van Jan van Arnhem, had Marot bovendien het ontwerp geleverd voor een statig jachtpaviljoen voor koning-stadhouder Willem III dat vanuit de wijde omgeving zichtbaar was. 

U bent van harte uitgenodigd voor de lezing op zondag 26 mei over Daniel Marot en zijn ontwerpen voor kasteel Rosendael. 

Het programma op 26 mei: 

11.30 – 12.00 uur      inloop en koffie in de oranjerie van kasteel Rosendael
12.00 – 13.00 uur      lezing door Doris Hattink, onderzoeker naar het leven en werk van Marot 

Na afloop zijn het kasteel (tot 15.00) en het park (tot 17.00 uur) op eigen gelegenheid te bezoeken. Doris Hattink is aanwezig voor nadere uitleg of vragen. 

Voor houders van de Museumjaarkaart of donateurs van Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) is de prijs van deze lezing € 20,-. Heb je geen Museumjaarkaart en ben je geen donateur van GLK, dan komt er € 10,- bij voor de entree van kasteel en park (dit is een gereduceerd tarief, normaal kost de entree €14,50).  

Wij zien uit naar uw komst. Aanmelding voor deze bijzondere lezing kan hier.

« Terug

Nieuws

Uitnodiging lezing over Daniel Marot op kasteel Rosendael

marot-rosendael.jpegdonderdag 25 april 2024 Daniël Marot (1661-1752) was een als Fransman geboren graveur, dessinateur en architect. Een dessinateur leverde de ontwerpen voor timmerlieden, tuinlieden, wevers, smeden, houtsnijders en ... lees verder

April-editie Het Buiten is uit

het-buiten-16.jpegdonderdag 25 april 2024 Deze week wordt magazine Het Buiten bezorgd bij onze donateurs. Naast het dossier ‘Aan tafel’ (thema van de Dag van het Kasteel) met drie artikelen over de eetcultuur op kastelen en ... lees verder

Nieuwe publicatie ‘Landadel in Overijssel’

landadelinoverijssel.jpegdonderdag 25 april 2024 De belangstelling voor kastelen, buitenplaatsen en landgoederen is groot. Dat er veel komt kijken bij het beheer en behoud is niet altijd zichtbaar. Voor de nieuwe publicatie Landadel in ... lees verder

Nieuwsbrief

Sluiten