Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Slot Zeist en landgoed Prattenburg Vrijdag 10 mei

Deze dag brengen we een bezoek aan Slot Zeist en Landgoed Prattenburg. Een prachtig slot en een buitenplaats op de Utrechtse Heuvelrug. Een uitgebreide rondleiding op Slot Zeist en op Prattenburg worden we persoonlijk ontvangen door de familie. We krijgen een inleiding over de bouwhistorie van het huis en de familiegeschiedenis en maken een prachtige wandeling door de tuin en over het bosrijke landgoed.

Slot Zeist
Slot Zeist is een zeventiende-eeuws buitenplaats  die gebouwd is als lustoord van Willem Adriaan van Nassau-Odijk, de eerste vrijheer van Zeist en kleinzoon van Prins Maurits van Oranje, in 1677-1686 . Het hoofdgebouw is ontworpen door architect Jacobus Roman in de vorm van een breed hoofdgebouw en tweede lage zijvleugels  in stijl van  het Hollands-Classicisme. Een belangrijke rol speelt de grote zichtas naar het noorden (de huidige winkelstraat Slotlaan). Het kasteel kreeg door zijn omgrachting de allure van een ridderhofstad, die het nooit heeft gehad.
Ten noorden van het slot liggen door een met monumentale huizen omgeven Broeder- en Zusterplein. Deze beide pleinen zijn aangelegd voor de Hernhutters, de huidige Evangelisch Broedergemeente, die in 1746 een deel van het Slot geschonken kreeg en gebruikte als hoofdkwartier.   Rond 1830 was het Slot in eigendom gekomen van de Amsterdamse patriciersfamilie Huydenkoper,  die de geometrische tuinen rond het Slot liet verlandschappelijken en het hoofdgebouw veranderen in Empire stijl.  In de In 1924 werd het slot door de gemeente Zeist gekocht en heeft het diverse functies gehad. In de tweede wereldoorlog is het Slot gevorderd door de Duitsers en daarna brandde de linkervleugel grotendeels af. In 1968 wordt het Slot heropend na vele jaren van restauratie, waarbij de zeventiende eeuwse toestand is gereconstrueerd. 

Landgoed Prattenburg
Op het bosrijke landgoed, 430 hectare, ligt de buitenplaats Prattenburg met een in 1887 gebouwd herenhuis – Huis Prattenburg – met kasteelachtig uiterlijk omgeven door een tuin in de landschapsstijl. Het is sinds 1694 in het bezit van de familie Van Asch van Wijck.
Het huis Prattenburg was als boerderij al in de late middeleeuwen bekend als “Grootveld”. De naam “Prattenburg” duikt voor het eerst op in 1502, wanneer Ludolf Quynt verklaart dat hij als kind bij zijn ouders op de hoeve “Prattenborch” woonde en daar schapen hoedde. De boerderij was eigendom van de familie Van Soudenbalch .
Het kasteelachtige huis Prattenburg werd in 1887-1890 in eclectische stijl gebouwd op de plaats van het voorgaande huis uit de late 16e eeuw of vroege 17e eeuw. De toren rust mogelijk op 15e- en 16e-eeuwse fundamenten. In de gevels bevinden zich onder meer het familiewapen Van Asch van Wijck met de spreuk `Ore et corde idem`, (vertaling: ) evenals twee cartouches met de jaartallen 1694 en 1887 en een raampje met fronton waarin het jaar van de verbouwing, 1956, wordt vermeld. In dat jaar werd de hoofdingang verplaatst naar de huidige entree.
De buitenplaats Prattenburg dateert grotendeels uit de 19e eeuw. De historische tuin en het park zijn aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw aangelegd door Otto Schulz. Er is gebruik gemaakt van oudere 18e-eeuwse en vroeg-19e-eeuwse laanstructuren. Op de buitenplaats bevinden zich naast het herenhuis nog een koetshuis, tuinmanswoning, zondagsschool en verder op het landgoed drie boerderijen: Cunerahoeve, Ursulahoeve en Juliahoeve.
Het koetshuis met koetsierswoning werd ook in 1887 gebouwd in de stijl van de Hollandse Neorenaissance. Het koetshuis is symmetrisch gebouwd met machinale rode baksteen en wordt overkapt door twee haaks op elkaar staande schilddaken, gedekt met blauwe kruispannen. De tuinmanswoning is in 1890 gebouwd in de chaletstijl. Het huis heeft één bouwlaag met zolderverdieping en is gedekt onder een samengesteld schilddak met rode en blauwe pannen, dat voorzien is van overstekken en windveren. De vensters zijn deels voorzien van luiken en de zolderverdieping wordt gesierd met vakwerk.

Programma in vogelvlucht

10.15 uur:            Ontvangst met koffie/thee in de Brasserie van Slot Zeist
11.00-12.15 uur:  Rondleiding Huis
12.30- 13.15 uur: Lunch
13.15 uur:            Vertrek naar Prattenburg en aankomst rond 13.45 uur
14.00 uur:            Inleiding door Henrick van Asch van Wijck
15.00-16.00 uur:  Rondleiding door tuin en park
16.30-17.30 uur:  Borrel bij Restaurant Moeke in Rhenen

Kosten: € 65,-

Bereikbaarheid:
Slot Zeist: Zinzendorflaan 1, 3703 CE Zeist. Ruime parkeermogelijkheden, voor meer informatie zie hier. Openbaar vervoer: NS-station Driebergen-Rijsenburg daarna buslijn 50 of 71 (deze stoppen dichtbij het slot).
Landgoed Prattenburg: Cuneraweg 420, 3911 RW  Rhenen. Via rondweg west Veenendaal, parkeren op landgoed. Openbaar vervoer: 17 minuten lopen van bushalte Bergweg in Veenendaal

 
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488