Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Studiemiddag Erfgoedtoerisme, zegen of vloek?

Stichting Utrechtse Kastelen en NKS Kenniscentrum organiseren op 16 juni in het Utrechtse Slot Zuylen een symposium met als thema: Erfgoedtoerisme, zegen of vloek? Monumenten zoals kastelen en buitenplaatsen wordt steeds meer gevraagd economische dragers te vinden voor de exploitatie. Betalende bezoekers is een regelmatig toegepaste optie. Wat betekent het als een erfgoedinstelling een toeristische functie krijgt? Zijn erfgoed en toerisme wel te combineren of wekken deze functies hele andere verwachtingen? Welke verwachtingen hebben toeristen, welke aanpassingen worden gevraagd? Sinds wanneer zijn kastelen en buitenplaatsen trekpleisters voor toerisme en welke ontwikkeling heeft die functie doorgemaakt? Wat kunnen we leren van een vergelijking met Engeland en Duitsland, waar kastelen en buitenplaatsen een hele andere plek hebben in het nationale bewustzijn en het erfgoeddiscours? Op deze en aanverwante vragen gaan deskundige sprekers in.

Vooraf is het mogelijk Slot Zuylen te bezoeken, de middag wordt afgesloten met een plenaire discussie en een borrel, om na te praten en contacten te vernieuwen. De middag is bedoeld voor medewerkers van kastelen en buitenplaatsen die een publieke functie hebben, vrijwilligers die gastheer of gastvrouw zijn, rondleidingen organiseren en mensen die geïnteresseerd zijn in monumentaal erfgoed, toerisme, studenten publieksgeschiedenis en erfgoed en uiteraard iedereen die actief is betrokken bij kastelen en buitenplaatsen.

De studiemiddag begint rond 14.00 en eindigd om 18.00. De kosten voor deze middag zijn € 35,- (voor studenten € 25,-). U kunt op eigen gelegenheid gebruik maken van lunch rond 12.00 uur in het koetshuis. Daarna is er de mogelijkheid deel te nemen aan een rondleiding door Slot Zuylen om 12.45 uur. 
Binnenkort volgen hier meer details van het programma. U kunt zich nu opgeven via deze link
 
 
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488