Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Kasteel Endegeest

Endegeesterstraatweg 5
2342 AJ Oegstgeest (Zuid-Holland)
T
E
Functie: tuinen.

Het huidige kasteel Endegeest is in 1647 gebouwd op de plaats waar al sinds 1307 een kasteel had gestaan. Het middeleeuwse huis werd toen vervangen door een moderne, gerieflijke buitenplaats. Aan d ... lees meer

Het huidige kasteel Endegeest is in 1647 gebouwd op de plaats waar al sinds 1307 een kasteel had gestaan. Het middeleeuwse huis werd toen vervangen door een moderne, gerieflijke buitenplaats. Aan de achterkant werd aan weerzijden van de gevel een toren opgetrokken, waarmee een kasteelachtige uitstraling werd behouden.

Endegeest dankt zijn naam aan zijn ligging aan het einde van de geestgronden. Het is tijdens de Tachtigjarige Oorlog in opdracht van de stad Leiden in 1573 afgebroken of onbewoonbaar gemaakt, zodat het niet gebruikt zou kunnen worden door Spaanse troepen. Wellicht is het daarna slechts gedeeltelijk hersteld. In ieder geval is er in 1647 in opdracht van Elisabeth van Schouwen van Endegeest, getrouwd met Jacob van Berchem, een nieuwe buitenplaats gebouwd.
Dit was een vrijwel vierkant huis dat bestond uit een kelder met daarboven twee bouwlagen onder een kap. Dit huis werd aan de buitenkant steeds gemoderniseerd om aan de eisen van de tijd te voldoen. Zo werden vanaf de achttiende eeuw in fasen de kruisvensters door kruisramen vervangen, waardoor er meer licht binnen kon komen. Het interieur werd niet zo uitgebreid aangepast, waardoor het hoofdzakelijk zijn zeventiende-eeuwse karakter werd behouden. Eind negentiende eeuw moest de toenmalige eigenaar het huis vanwege financiële problemen verkopen. De gemeente Leiden werd de nieuwe eigenaar. Zij liet er een psychiatrische inrichting stichten. Tussen 1990 en 1993 is het huis gerestaureerd. Vanaf november 2016 wordt het kasteel niet meer gebruikt door de instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

×
Afbeeldingen van Kasteel Endegeest
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488