Boeren op de buitenplaats De relatie tussen landbouw en buitenleven in het Amstellands Arcadië (1640-1840)

oosterom.jpgvrijdag 13 mei 2022 11:31

In de zeventiende en achttiende eeuw waren pachtboerderijen een vast onderdeel van de vele buitenplaatsen rond Amsterdam. Waarom was dat en welke rol speelden die boerderijen en de pachtboeren die er woonden in het buitenleven van de Amsterdamse elite? In Boeren op de buitenplaats wordt deze onbekende agrarische geschiedenis van de Hollandse buitenplaats voor het eerst tot in detail gereconstrueerd en verklaard. Voor dit boek onderzocht Gerrit van Oosterom ruim honderdzestig buitenplaatsen uit het Amstelland, hun eigenaren, pachtboeren en landbezit. Hij besteedt veel aandacht aan zowel de economische aspecten als aan de manier waarop die boerderijen ruimtelijk werden ingepast op de buitenplaats. In zijn veelomvattende onderzoek beschrijft Van Oosterom ook de sociale verhouding tussen boeren en pachtheren, de rol van vee binnen de buitenplaatscultuur en de ideologie achter deze unieke combinatie van nut en genoegen. Gerrit van Oosterom is landschapsarchitect en landschapshistoricus. Hij is gefascineerd door fenomenen die zich in de marge van de buitenplaatscultuur manifesteren en onderzoekt buitenplaatslandschappen op regionale schaal.

Op 9 juni a.s. promoveert Gerrit van Oosterom aan de Rijksuniversiteit Groningen. Promotors zijn NKS-bestuurslid prof. dr. Y. B. (Yme) Kuiper en prof dr. ir. M. (Theo) Spek.
De publicatie Boeren op de Buitenplaats. De relatie tussen landbouw en buitenleven in het Amstellands Arcadië (1640-1840) is vanaf nu te reserveren bij de boekhandel.

« Terug

Sluiten