Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Privacyverklaring NKS

We laten verhalen over kastelen en buitenplaatsen niet verloren gaan! Lees hier meer over wat wij doen.
We zijn een onafhankelijke non-profit stichting met een ANBI status. U kunt ons werk steunen door donateur te worden of ons onderzoek te steunen.
 
Logo Europees Jaar van Cultureel Erfgoed      
 
ZET VAST IN JE AGENDA: 10 JUNI 2019 
 

Agenda
 • 11 december: Lezing voor Historische Vereniging Vleuten-De Meern-Haarzuilens & Leidsche Rijn door Kees Rasch i.v.m. verhindering Fred Vogelzang.
 • 22 januari: Symposium Werkgroep Adelsgeschiedenis | Uitreiking Virtus scriptieprijs 2018 Meld u hier aan
 • 10 mei: NKS-excursie Prattenburg Aanmelding voor excursies is nog niet gestart
 • 17 mei: NKS-excursie Vreedenhoff en Vechtstreekmuseum
 • 10 juni: Dag van het Kasteel
 • 15 juni: NKS-excursie Huis ten Donck
 • 22 juni: NKS-excursie Kasteel Ampsen
 • 23 juni t/m 2 juli: Buitenlandse Kastelenreis 2019 van Stichting Utrechtse Kastelen
 • 5 oktober: NKS-excursie Poptaslot
 
Ontvangt u onze nieuwsbrief al? 
 
Volg ons ook op Facebook en Twitter   
 

Partners:
      

 

 

Nieuws

Meld u aan voor symposium Werkgroep Adelsgeschiedenis

donderdag 06 december 2018


Onze onderzoeker Ben Olde Meierink is bestuur van de Stichting Werkgroep Adelsgeschiedenis. Op dinsdag 22 januari reikt deze stichting haar Virtus scripti ... Lees meer


Onze onderzoeker Ben Olde Meierink is bestuur van de Stichting Werkgroep Adelsgeschiedenis. Op dinsdag 22 januari reikt deze stichting haar Virtus scriptieprijs uit. U bent van harte welkom op dit mini-symposium!

Uitreiking Virtus scriptieprijs voor adelsgeschiedenis 2018 


Datum: Dinsdag 22 januari 2019, 19:30-21:00 uur
Locatie: Sweelinckzaal, Drift 21, Utrecht
Route: Loop via Drift 27 (Universiteitsbibliotheek) door de binnentuin naar Drift 21. De Sweelinckzaal bevindt zich op de begane grond. 
Aanmelden: Klik hier om u aan te melden.
Entree: Gratis   


Winnaar 2018


De Virtus scriptieprijs voor adelsgeschiedenis 2018 is toegekend aan Joris van Son, voor zijn scriptie Studying Music at Home: Eighteenth-Century Dutch Domestic Music-Making (Researchmaster Musicology, Universiteit Utrecht), onder begeleiding van dr. Rebekah Ahrendt en prof. dr. Jeanice Brooks. Op dinsdagavond 22 januari 2019 wordt in Utrecht de Virtus scriptieprijs 2018 uitgereikt tijdens een feestelijk mini-symposium met lezingen van Maarten Prak, Hans Cools, Conrad Gietman, Elyze Storms-Smeets en natuurlijk van de winnaar zelf. Klik hier voor het programma.

×

Archief bijzonder hoogleraar Kastelenkunde toegankelijk

dinsdag 04 december 2018


De Nederlandse Kastelenstichting stelt het archief met de wetenschappelijke nalatenschap van prof. dr. Jaap Renaud open voor publiek. De archiefstukken zijn opnieuw geïnven ... Lees meer


De Nederlandse Kastelenstichting stelt het archief met de wetenschappelijke nalatenschap van prof. dr. Jaap Renaud open voor publiek. De archiefstukken zijn opnieuw geïnventariseerd en voorzien van labels. Het archief bevat o.a. zijn correspondentie met vakgenoten, onderzoeken en dia- en fotomateriaal. De oudste stukken dateren uit 1928 en de jongste uit 2006. Het archief is nu te raadplegen onder het menu-item bibliotheek op www.kastelen.nl. Bezoekers zijn welkom in het kenniscentrum aan de Karel de Grotestraat 30 in Wijk bij Duurstede. 

Over prof. dr. Jaap Renaud 


J. G. N. (Jaap) Renaud (1911 – 2007) was van 1965 tot 1981 de eerste bijzonder hoogleraar Kastelenkunde van Nederland. Tijdens zijn leven maakte hij naam als kastelendeskundige op zowel historisch als archeologisch gebied. Zijn visie op kastelen vormde de basis voor de integrale en interdisciplinaire aanpak van kastelenonderzoek zoals dit tegenwoordig wordt nagestreefd.

De Delftse colleges Kastelenkunde van prof. dr. Jaap Renaud 


Als eerbetoon aan Renaud bracht de NKS de publicatie ‘De Delftse colleges Kastelenkunde van prof. dr. Jaap Renaud’ uit. In dit boekje staan voordrachten die hij als emeritus-professor in 1986 – 1987 aan de TU Delft gaf. Voor €12,50 (excl. Verzendkosten) te bestellen via info@kastelen.nl. 

×

Inschrijving Buitenlandse Kastelenreis gestart

maandag 03 december 2018


Buitenlandse Kastelenreis georganiseerd door Stichting Utrechtse Kastelen

In 2019 organiseren wij weer een buitenlandse kastelenreis. Dit keer is gekozen ... Lees meer


Buitenlandse Kastelenreis georganiseerd door Stichting Utrechtse Kastelen

In 2019 organiseren wij weer een buitenlandse kastelenreis. Dit keer is gekozen om kastelen en kerken te bezoeken in het midden van Duitsland Sachsen Anhalt. We reizen in een dag naar deze bestemming.
Dit deel van Duitsland (vroegere DDR) bestaat uit gebieden van het voormalig hertogdom Anhalt en de Pruisische provincie Saksen met bekende plaatsen zoals de kleurrijke stadjes aan de voet van de Harz:  Wernigerode en Quedlinburg (UNESCO erfgoed) Het landschap is zeer gevarieerd. De heuvels van het Harzgebergte zijn pittoresk met  vele vakwerkhuizen en fraaie kerken. Met name in het zuidelijk deel van deze regio zijn veel indrukwekkende historische gebouwen te bewonderen zoals de gigantische kathedraal in Naumburg.
De data zijn: van zondag  23 juni 2019 tot en met dinsdag  2 juli 2019.
We reizen met een luxe touringcar met airco en minibar. Prijs: ongeveer €  1.150,- per persoon  (bij gebruik van 2-persoonskamer)
Inbegrepen: • Vervoer: tijdens de hele reis staat de bus tot onze beschikking

 • Dagelijks bezoek van een of meer kastelen en/of kerken/steden

 • alle entrees en rondleidingen

 • 9  keer overnachting met ontbijt in een *** hotel

 • 4 keer een gezamenlijk diner

 • op de terugreis een warme lunch.
  Wat het programma betreft denken we onder andere te gaan bezoeken:


Wat het programma betreft denken we onder andere te gaan bezoeken:
Rond Halle:  De  Dom en het schloss Merseburg, het renaissance slot Bernburg, Halle met de Dom, het Schloss Moritzburg. Verder het Schloss Querfurt met zijn 11e eeuwse  donjon,  het grote Schloss Neuenburg en in Naumburg de kathedraal.
Rond de Harz:  Het sprookjesslot  Wernigerode en het stadje zelf. Verder de UNESCO erfgoedstad Quedlinburg met zijn Dom en Schloss, de Burg Falkenstein, Schloss Stolberg, de ST. Stephans Dom in Halberstadt  en in Clausthal-Zellerfeld de grootste houten kerk van Duitsland.
Lijkt u dit interessant en wilt u nadere informatie? Neem dan (voor 8 jan.) contact op met: Miep en Theo de Jong, Stichting Utrechtse Kastelen


Jan v. d. Doemstraat 68 3515 XS  Utrecht
Telefoon: 030-2718637
E-mail: dejong.theo@telfort.nl 

×

Geslaagd platform Kastelen & Buitenplaatsen

vrijdag 30 november 2018Het platform op vrijdagmiddag 30 november ging over publiekspresentaties op kastelen, buitenplaatsen, tuinen en parken. In hoeverre komt wetenschappelijk onderzoek daarin tot ... Lees meerHet platform op vrijdagmiddag 30 november ging over publiekspresentaties op kastelen, buitenplaatsen, tuinen en parken. In hoeverre komt wetenschappelijk onderzoek daarin tot uitdrukking? Welk beeld hebben wij van tijdvakken als de Middeleeuwen en de  Nieuwe Tijd, van het leven op het kasteel en van het gebruik van het landgoed en strookt dat beeld met recent onderzoeksresultaten? Welk verhaal vertellen publiekspresentaties? Heeft het publiek eigenlijk wel behoefte aan ‘de waarheid’, of zien zij graag een ‘geromantiseerd’ beeld? En... is dat erg?
In verschillende lezingen werd nader op deze vragen ingegaan.


Zo besprak prof. dr. Erik de Jong, hoogleraar Cultuur, landschap en natuur erfgoed als ensemble. Hij deed dit aan de hand van case study ARTIS.
Jan van Doesburg toonde in zijn lezing aan dat het iconische vierkante Middeleeuwse kasteel zoals veel mensen dat kennen in werkelijkheid eerder uitzondering dan regel was. Van de kastelen in het Kromme Rijngebied in de Middeleeuwen behoorde maar 3,7% tot deze kasteelvariatie.
Tijdens de presentatie van het studentenonderzoek over evenementen op kastelen gingen deelnemers met elkaar in debat. De stelling was De opkomst van live interpretation evenementen op kastelen is een positieve ontwikkeling. Het leverde een levendige discussie op.
Bijzonder hoogleraar buitenplaatsen Hanneke Ronnes sloot de middag af. Zij betoogde dat we moeten stoppen met representatie van het verleden en ermee in dialoog gaan.   


Bijdragen van Taco Hermans (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed), Erik de Jong (UvA), Jorien Jas en Marieke Knuijt (Geldersch Landschap & Kasteelen), Jan van Doesburg (RCE), Chrissy Flohr (Nederlandse Kastelenstichting) en Hanneke Ronnes (UvA en RU Groningen). 

×

Bekijk alle nieuwsberichten
NKS | Postadres: Postbus 123, 3960 BC Wijk bij Duurstede | Bezoekadres: Karel de Grotestraat 30, 3962 CL Wijk bij Duurstede | T 0343 578 995 | E | KvK nr.: 41149488