Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Jacob van Lennep

(1802 - 1868), "Merkwaardige Kastelen"

Merkwaardige Kasteelen in Nederland :

In 1854 verscheen bij uitgeverij G.W. Tielkemeijer in Amsterdam het eerste deel van een reeks boeken met als onderwerp

« Merkwaardige Kasteelen in Nederland»

De reeks werd geschreven door Jacob van Lennep en Willem Hofdijk. Het boek was een groot succes en in hetzelfd ... lees meer

Merkwaardige Kasteelen in Nederland :

In 1854 verscheen bij uitgeverij G.W. Tielkemeijer in Amsterdam het eerste deel van een reeks boeken met als onderwerp

« Merkwaardige Kasteelen in Nederland»

De reeks werd geschreven door Jacob van Lennep en Willem Hofdijk. Het boek was een groot succes en in hetzelfde jaar zagen ook deel 2 en 3 het licht, in 1857 gevolgd door deel 4, en tenslotte in 1961 de delen 5 en 6.

Mr. Jacob van Lennep werd 24 maart 1802 in Amsterdam geboren als zoon van de classicus, politicus, schrijver en dichter David Jacob van Lennep, en overleed in Oosterbeek op 25 augustus 1868.
Naast zijn werk als advocaat en - kortstondig (1853-1856) - kamerlid was hij al een gevierd schrijver en dichter, toen hij in 1854 samen met Hofdijk deze reeks publiceerde, aangestoken door de geest des tijds van Byron en Walter Scott en de bijbehorende 19e eeuwse Romantiek, om de herinneringen uit het verleden te conserveren, en het verval en vernietiging van de restanten van dat - Middeleeuwse - verleden tegen te gaan.

Willem J. Hofdijk (1816 - 1888) was zoon van een Alkmaarse Goudsmid, en schreef in 1839 zijn eerste - Byroniaanse - gedicht, onder invloed als hij was gekomen door de boeken van Jacob’s vader. Via Mw. Toussaint kwam hij in aanraking met de schrijverskring van Heilo, en mede door het werk van Jacob zelf raakte hij betoverd door de Kennemer landschap, en werd tekenaar van de schoonheid ervan. Van zijn werkgever - de Raad van Alkmaar - krijg hij een jaar verlof om zich te bekwamen als schilder, en ook in die hoedanigheid heeft hij stevig meegewerkt aan de gezamenlijk uitgave. Een groot aantal van de lithografieën zijn immers gemaakt aan de hand van zijn tekeningen.

In 1883/1884 verscheen een tweede druk, ditmaal in drie (dubbel)delen. In de twintigste eeuw volgden meerdere herdrukken, en facsimile uitgave, zowel van de 1e als van de 2e druk.

×
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488