Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

KLM-Aerocarto

Sinds januari 2003 is het luchtfotografie-deel van KLM Aerocarto ondergebracht bij Aviodrome op de luchthaven Lelystad

Van KLM Aerocarto tot Aviodrome: De NKS bezit al tientallen jaren honderden luchtfoto’s van kastelen en buitenplaatsen. Drie ordners met bij elkaar zo’n 230 foto’s zijn te danken aan de Stichting Kastelen Documentatie, en met name haar directeur Phons Schellart, d ... lees meer

Van KLM Aerocarto tot Aviodrome: De NKS bezit al tientallen jaren honderden luchtfoto’s van kastelen en buitenplaatsen. Drie ordners met bij elkaar zo’n 230 foto’s zijn te danken aan de Stichting Kastelen Documentatie, en met name haar directeur Phons Schellart, die zich enorm heeft ingezet bij de KLM, om hun luchtfotografische dochter KLM-Aerocarto al dit materiaal te laten produceren.


Daarnaast bevat ook de Ansichtkaarten-collectie van de NKS een indrukwekkende hoeveelheid luchtfoto’s. Meer dan genoeg materiaal dus voor een thema-pagina over "Kastelen vanuit de Lucht", en een klein beetje historie erachter.


Ooit ontstond als dochteronderneming van de "Koninklijke Luchtvaart Maatschappij" het "Fotografisch en Cartografisch Bedrijf KLM Schiphol". Circa de helft van de NKS collectie is afkomstig uit de periode 1921 tot 1950, toen de naam werd veranderd in "KLM Aerocarto - Den Haag". Ook uit de periode daarna is een imposante hoeveelheid luchtfoto’s afkomstig.


Sinds januari 2003 is het luchtfotografie-deel van "KLM Aerocarto" ondergebracht bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad, waar het onder de naam Aviodrome Luchtfotografie verder door het leven gaat. Vanuit deze onverwachte informatiebron is een aanzienlijk deel van de datering der "KLM Aerocarto"-foto’s afkomstig. Aviodrome meldt op zijn website, nog lang niet alles te hebben geregistreerd, zodat wellicht ook op deze pagina’s nog verfijningen qua datering zouden kunnen volgen.


In de Ansichtkaarten-collectie bevinden zich ook vele luchtfoto’s van andere bronnen, zoals "Aerophoto Schiphol", "Aerophoto Eelde", "Luchtfoto Nederland", enz. Vaak staat op deze ansichtkaarten slechts de naam van een (locale) uitgever, waardoor authorisatie en datering soms wel moeilijk worden. Zelfs uit de negatieven/dia’s-colectie van de NKS ontsproten enkele onverwachte vondsten. Waar deze herleidbaar bleken tot ansichtkaarten dan wel tot KLM Aerocarto foto’s, is telkens voor de best bewaard gebleven versie gekozen.

×
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488