Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Kasteel Ampsen Zaterdag 22 juni

Vandaag brengen we een exclusief bezoek aan landgoed en kasteel Ampsen in Lochem. Een prachtig 17e-eeuws kasteel waar we persoonlijk worden ontvangen en rondgeleid door de familie. Zeer bijzonder, want kasteel Ampsen is normaliter niet toegankelijk voor publiek. 
Kasteel Ampsen  is gelegen ten noorden van het stadje Lochem. Er was sprake van twee kastelen: Ouden-Ampsen en Nieuwen-Ampsen.  Nieuw-Ampsen is het huidige kasteel Ampsen en Oud-Ampsen is de omgrachte kasteelplaats op het erf van de nabijgelegen boerderij Oud-Ampsen. Het kasteel Ampsen was eigendom van het geslacht Van Ampsen en vererfde in 1430 naar het geslacht Van Keppel. `De namen Oud- en Nieuw Ampsen ontstonden in de zestiende eeuw toen het landgoed tussen de beide oudste zonen van de uit Duitsland afkomstige Joost van Nagell en erfdochter Anna Keppel werd verdeeld. De oudste zoon Johan kreeg het kasteel dat hij Ampsen of Oud-Ampsen noemde, terwijl zijn twee zoon Herman op zijn deel van het landgoed een nieuw kasteel stichtte, dat hij Nieuw –Ampsen noemde. Deze beide kastelen werden in 1605 door de Spanjaarden verwoest. Oud-Ampsen werd niet meer opgebouwd, maar NieuwAmpsen werd door Gerrit Jan van Nagell  waarschijnlijk ergens in de eerste helft van de 17e eeuw herbouwd in de vorm van een L, en waarvan grote delen in het huidige gebouw verborgen zitten.  Pas in 1760 zou door achterkleinzoon Johan Herman Sigismund door de toevoeging van de rechtervleugel en een beklamping van de bestaande muren het kasteel Nieuw-Ampsen, dat nu weer de naam Ampsen draagt.  Uit dezelfde tijd dateren de beide bouwhuizen de monumentale zandstenen brug en het fraaie toegangshek.
Het geslacht Van Nagell tot Ampsen is in mannelijke lijn  in 1928 en in vrouwelijke lijn in 1977 uitgestorven. Het kasteel en landgoed kwam aan de oudste dochter gehuwd met Frederik van Lynden van Sandenburg maar haar in 1971 overleden jongste zuster had het vruchtgebruik. De dochter van Lynden-Van Nagell  liet het landgoed in het begin van de 1984 na aan haar neef Rudolf van Weede.


Het kasteel en landgoed is vandaag nog steeds particulier bezit van de familie Van Weede. Het bosrijke landgoed is 680 hectare en sinds 1928 opengesteld voor publiek. Het Sterrenbos, ten noorden van hethuis is een verzameling van lanen die volgens een patroon met elkaar verbonden zijn en op een centraal punt bij elkaar komen.  Een ander deel van het parkbos is als slingerbos aangelegd. In de dwars uit de middenas gelegen Laan van Ampsen ligt een neo-gotische cascade uit 1852. In het bos komen ongeveer 80 verschillende soorten vogels voor.

Programma in vogelvlucht
13.30-14.00 uur: Ontvangst met koffie/thee
14.00-14.45 uur: Inleiding door de heer Van Weede
15.00-15.45 uur: Rondleiding in twee groepen: eerste groep kasteel, tweede groep tuin en parkbos
15.45-16.30 uur: Rondleiding in twee groepen: eerste groep kasteel, tweede groep tuin en parkbos
16.30-17.30 uur: Afsluiting met hapjes en drankjes

Kosten: € 45,-

Bereikbaarheid:
Kasteel Ampsen, Laan Ampsen 2, 7241 NE Lochem. Auto parkeren op parkeerplaats voor de gracht.
Openbaar vervoer: NS-station Lochem, 17 minuten lopen

NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488