Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Huys ten Donck Zaterdag 15 juni

Vandaag brengen we een exclusief bezoek aan buitenplaats Huys ten Donck. Doordat de geschiedenis over negen generaties binnen de muren van Het Huys ten Donck behouden is gebleven is een wandeling door het huis net een wandeling door onze vaderlandse geschiedenis, met herinneringen aan de verschillende posities welke familieleden hadden in stadsbesturen, bij de VOC, aan het hof, als gezanten in het buitenland en in de Tweede Wereldoorlog. De kleinzoon van de bouwer, Otto Paulus Groeninx van Zoelen, refereerde in 1820 aan de buitenplaats als de plek ‘Alwaar al mijn genoegens verenigd zijn’.  Hij doelde niet alleen om het huis zelf maar ook op een van de belangrijkste landschapsparken, die het huis omgeven.  Ervaar de eenheid van huis en park vandaag zelf met deze unieke excursie.

Huys ten Donck
Het Huys ten Donck is een buitenplaats gelegen tussen de dorpen Bolnes en Slikkerveer in de gemeente Ridderkerk en omgeven door een bijzonder  22 hectare groot park in de stijl van een Engels landschap, het Donckse Bos genoemd.  De buitenplaats  is gelegen op een zandterp/donk aan de rand van de Maas in de polder Nieuwe Rijerwaard.  Op het buitenplaats bevinden zich behalve het monumentale herenhuis een koetshuis, houtloods, ‘’tiendgebouw’’ en in het park  follies. den in een en een boerderij. Er stond een kasteelachtig herenhuis  uit 1616. In 1746 werd op de grondvesten van dit ‘’kasteeltje’’ in opdracht van de Rotterdamse burgemeester en heer van Ridderkerk mr. Otto Groeninx van Zoelen (1704-1758) het huidige herenhuis  gebouwd in Lodewijk XIV-stijl.
De buitenplaats is bijna drieënhalve eeuw, sinds 1676, in het bezit van de familie van Zoelen en Groeninx van Zoelen. In 1702 bracht Catharina van Zoelen de buitenplaats  als bruidsschat in haar huwelijk met Cornelis Groeninx in. Cornelis nam de naam Groeninx van Zoelen aan. De familie woonde in een groot huis aan de Haringvliet te Rotterdam, echter hun buitenplaats het Huys ten Donck –was de favoriete plek waar de familie samenkwam en haar (zakelijke) relaties ontving. De buitenplaats werd aangelegd als plek die tot de fantasie zou spreken, waar gasten in pracht en praal konden worden ontvangen en waar de kinderen in een gezonde omgeving buiten konden spelen.


Hun nazaten wonen nog steeds op het landgoed. Momenteel wordt het bewoond door Catharina Groeninx van Zoelen, de 24e ambachtsheer (-vrouwe) van Ridderkerk, haar echtgenoot en twee kinderen. Dankzij de eeuwenlange verbinding met de familie Groeninx van Zoelen, is de persoonlijke, warme sfeer op Het Huys ten Donck nog steeds voelbaar.

Programma in vogelvlucht
13:45 uur: Ontvangst op Het Huys ten Donck
14:00 uur: Rondleiding binnenshuis
15:00 uur: Kleine informele high-tea
15:30-16.45 uur: Rondleiding met gids in het Park

Kosten: € 45,-

Bereikbaarheid:
Huys ten Donck, Benedenrijweg 461, 2983 LA Ridderkerk. Auto parkeren bij het Huys.
Openbaar vervoer: NS-station Rotterdam Lombardijen, bus 144, bushalte Huys ten Donck, 2 minuten lopen

 
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488