Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Vreedenhoff, Vechtstreekmuseum en Landgoed Doornburgh Vrijdag 17 mei

Deze excursie brengt u naar Maarssen langs buitenplaats Vreedenhoff, het Vechtstreekmuseum op de buitenplaats Goudestein en door de tuinen en het klooster van de buitenplaats Doornburgh. De groep splitst zich en de excursie begint op beide locaties met koffie en gebak. We sluiten de dag af met een borrel in het museum. De lunch wordt ook in het museum aangeboden. 

Buitenplaats Vreedenhoff
De eerste groep bezoekt eerst buitenplaats Vreedenhoff, circa 16 ha groot, en één van de meest monumentale buitenplaatsen in de Vechtstreek. De buitenplaats is gelegen tussen Loenen en Nieuwersluis De eerste steen van het huidige landhuis werd gelegd in 1749 aan de westoever op enige afstand van de rivier en heeft –  in de as van het huis – een statige oprijlaan met aan de zijde van de Straatweg een zeer monumentaal toegsngshek in Lodewijk XV-stijl, het grootste in de Vechtstreek. De buitenplaats bestaat uit landschappelijk aangelegd park met vijver, boomgroepen, bospercelen, een theekoepel, een garage, schuur, kassen en een tuinmanswoning, De theekoepel uit 1776 is een van de meest kenmerkende Vechtkoepels door de fraaie detaillering in Lodewijk XVI-stijl. In 1841 scheidde de toenmalige eigenaar het koetshuis af van de buitenplaats. Begin 20e eeuw werd het henhuis gerenoveerd en kreeg ze het huidige schilddak. In het interieur is nog onder meer fijn stucwerk in Lodewijk XV-stijl aanwezig en een fraaie door Jean Coulon ontworpen koepelzaal.

Vechtstreekmuseum
De tweede groep start bij het Vechtstreekmuseum, gelegen in park van Goudestein aan de Vecht in Maarssen. Het is gevestigd in de voormalige buitenplaats Silverstein dat na de verbouwing dienst deed als koetshuis van de buitenplaats Goudestein. Het museum richt zich op de cultuur, geschiedenis en kunst van de hele Vechtstreek. Met name de vaste collectie besteedt veel aandacht aan de historische gebouwen en theekoepels, met een speciale kamer voor de familie Huydecoper, die de oorspronkelijke buitenplaats heeft gebouwd. Het Vechtstreekmuseum bestaat is opgericht in 1994, en heeft sinds 2012 door samenvoeging van gemeenten haar huidige naam.

Buitenplaats Doornburgh
Doornburgh is evenals Goudestein een op de oostoever van de rivier de Vecht ten noorden van Maarssen gelegen 17e-eeuwse buitenplaats.  Het huis is gelegen in een prachtig park. De buitenplaats met onder meer de herenhuis, koetshuis, timmermanswoning , toegangshekken,  en ijskelder is erkend als rijksmonument. Vroeger stond er ook nog een theekoepel. Doornburg heeft vanaf 1623, toen de grond werd aangekocht waarop het huidige herenhuis rond 1650 is gebouwd veel eigenaren gehad. De familie Huydecoper van Maarseveen, ook eigenaar van Goudestein heeft tot 1912 bijna anderhalve eeuw op het landgoed gewoond. Begin 20e eeuw is het huis grondig gerestaureerd met een nieuwe entree afkomstig van een begin 18e-eeuwse Gronings paticiershuis en inwendig van elders afkomstige oude schoorsteenmantels, betimmeringen plafondschilderingen.
In 1966 kreeg de buitenplaats een andere bestemming en wel als klooster of priorij  voor de Kanunnikessen van het Heilig graf.  Elders op de buitenplaats werd  een klooster of priorij of gebouwd in de kenmerkende stijl van de Bossche School. Het herenhuis werd sindsdien gebruikt als gastenverblijf.  Sinds 2017 heeft Doornburgh geen religieuze bestemming meer. Het is een buitenplaats voor kunst en wetenschap. In de priorij worden tentoonstellingen, voorstellingen en lezingen georganiseerd.

Programma in vogelvlucht
10.30 uur: Ontvangst groep A en B op landgoed Doornburgh en buitenplaats Vreedenhoff met koffie en gebak.
11.00-12.30 uur: Groep A rondleiding buitenplaats Vreedenhoff
11.00-12.00 uur: Groep B rondleiding Vechtstreekmuseum
12.00-13.00 uur: Groep B rondleiding tuin / landgoed Doornburgh en klooster
13.00-14.00 uur: lunch Vechtstreekmuseum (beide groepen)
14.30-16.00 uur: Groep B rondleiding buitenplaats Vreedenhoff
14.30-15.30 uur: Groep A rondleiding Vechtstreekmuseum
15.30-16.30 uur: Groep A rondleiding tuin / landgoed Doornburgh en klooster
16.30 uur: Borrel Vechtstreekmuseum (beide groepen)

Kosten: € 70,-

Bereikbaarheid:
Buitenplaats Vreedenhoff: Rijksstraatweg 51-53, 3631 AB Nieuwersluis. Auto parkeren bij het Huis.
Openbaar vervoer: NS-station Breukelen of Utrecht CS, bus 120, bushalte Middenhoek, 2 minuten lopen
Landgoed Doornburgh: Diependaalsedijk 17, 3601 GH Maarssen. Auto parkeren op Endelhovenlaan 1, Maarssen (bij het gemeentehuis) Dan om gemeentehuis heen lopen en dan ligt Vechtstreekmuseum aan de achterkant.
Openbaar vervoer: NS-station Breukelen of Utrecht CS, bus 120, bushalte Maarssendorp, 9 minuten lopen
Vechtstreekmuseum: Diependaalsedijk 19b, 3601 GH Maarssen. Auto: Zie hierboven.
Openbaar vervoer: NS-station Breukelen of Utrecht CS, bus 120, bushalte Maarssendorp, 9 minuten lopen

 
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488