Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Eric Rijnders


Ik ben in 1965 in Italië geboren maar al eind 1971 naar Nederland verhuisd. Via Amersfoort, Leusden en Amsterdam ben ik terechtgekomen in Vollenhove. Daar woon ik met mijn vrouw en drie mooie dochters in een van de stads-havezaten. Die monumentale landingsplaats is niet toevallig, want ik heb altijd belangstelling gehad voor kunst en geschiedenis. 

Die belangstelling bracht mij, na een ‘veilige’ rechtenstudie in Utrecht, ook naar een veel leukere studie kunstgeschiedenis in Leiden. In mijn dagelijkse werk heb ik daar helaas nooit veel mee kunnen doen, al ben ik twintig jaar geleden nog wel een blauwe maandag secretaris geweest van de Stichting Vakgroep Restauratie en kan ik in mijn huidige functie (als directeur van een goede doelenfonds voor jongeren) soms historisch-educatieve programma’s financieren. 

Maar gelukkig telt de week meer uren, en was er ruimte voor nevenfuncties waarin ik mijn affiniteit met monumenten wel kan botvieren: momenteel als bestuurslid van de vriendenstichting van De Slangenburg, voorzitter van de monumentencommissie Oldebroek en commissaris bij de NV Bergkwartier in Deventer. 

Kastelen zijn misschien wel de meest monumentale monumenten, dus ben ik blij dat ik mij de komende jaren ook mag gaan inzetten voor de NKS.

Wat ik hoop te brengen is vooral een breed referentiekader en een breed netwerk. Of het nu gaat over monumentenzorg, landschapsbeheer, vastgoedfinanciering, duurzaamheid of fondsenwerving: ik ben er de afgelopen 25 jaar op enig moment mee bezig geweest en ken mensen die er nog steeds elke dag mee bezig zijn. Het zou mooi zijn om iets van die ervaring en die energie te kunnen laten bijdragen aan het werk van de NKS.

NKS | Postadres: Postbus 123, 3960 BC Wijk bij Duurstede | Bezoekadres: Karel de Grotestraat 30, 3962 CL Wijk bij Duurstede | T 0343 578 995 | E | KvK nr.: 41149488