Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Landgoed Huis Schouwenburg in t Harde

Datum:          Zaterdag 16 juni 2018
Bestemming: Landgoed Huis Schouwenburg in ’t Harde.
Tijd:               11.00 uur tot ca. 17.00 uur
Lunch:            Op Schouwenburg
Afsluiting:      Borrel en hapje op Schouwenburg
Kosten: € 60,-

De 17e-eeuwse buitenplaats Schouwenburg heeft oude wortels, maar het huidige huis stamt grotendeels uit het midden van de 18e eeuw. De marmeren vloer in de hal is nog een overblijfsel van het oude huis. Het 18e-eeuwse stucwerk in de grote zaal verwijst naar de jaargetijden maar er zijn ook oorspronkelijke elementen uit andere perioden te bewonderen. In 1867 werd een kantonrechter eigenaar. Vanaf toen werd de grote zaal in gebruik genomen als rechtszaal. In de loop van de tijd is er veel verbouwd en soms gesloopt, maar bijvoorbeeld het koetshuis kent nog de originele tuigkasten, stalpalen, ruiven en drinkbakken. Het park was aanvankelijk formeel ingericht met lange rechte lanen, maar werd zoals op zoveel buitens, in de 19e eeuw omgevormd in meer landschappelijke stijl. De gracht werd vergraven en rondom het huis werden exotische bomen geplaatst. Het huis wordt sinds een aantal jaren particulier bewoond en is onlangs gerestaureerd. Daarbij is veel aandacht besteed aan duurzaamheid, zoals het plaatsen van onopvallende zonnepanelen, isolatie en speciale verwarming.

Ontvangst vanaf 11.00 met koffie/thee en iets lekkers. Van 11.45 tot ca.12.30 uur zal mevrouw Anneveld, eigenaar en architect, een inleiding houden over de (bouw) geschiedenis van het Huis en de families die het hebben bewoond. Aansluitend gaan we lunchen en van 14.00 tot 16.00 uur vind er een rondleiding plaats door Huis en tuin in twee groepen. We sluiten de dag af met een borrel en hapje vanaf 16.00 uur.

Bereikbaarheid: Huis Schouwenburg, Schouwenburg 2, 8084 PE ’t Harde.
Uitsluitend bereikbaar per auto. Parkeren bij het Huis.

NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488