Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Kasteel Amstenrade in Limburg

Datum:           Zaterdag 15 september 2018
Bestemming:  Kasteel Amstenrade in Limburg
Tijd:                12.00- ca.17.30
Lunch:            op het kasteel
Afsluiting:      op het kasteel
Kosten:           € 70,-

Het huidige huis Amstenrade stamt grotendeels uit het einde van de 18e eeuw. De vierkante toren op de hoek van de twee vleugels is echter een restant van een veel ouder kasteel. Dat oudere kasteel had de vorm van vier vleugels rondom een binnenplaats. Het in Luiks-classicistische stijl gebouwde bakstenen nieuwe kasteel zou eigenlijk een U-vorm krijgen, maar een derde vleugel is nooit gerealiseerd. Bouwheer van het nieuwe kasteel was de zeer rijke Luikse bankier Nicolaas Willems, die het oude Amstenrade had overgenomen van de hoog-adellijke familie De Ligne, die in financiële problemen was geraakt. Niet lang na de oplevering van de nieuwbouw vererfde Amstenrade naar de familie Marchant et d’Ansembourg, die er nog steeds woonachtig is. Het hoofdgebouw heeft drie verdiepingen en een souterrain en kent een indrukwekkende middenpartij met grote pilasters en een fronton. Ook aan het interieur is veel aandacht besteed. Het is grotendeels in Lodewijk XVI- en Empirestijl ingericht, met beschilderde behangsels en een slaapkamer in chinoiseriestijl. Rond een binnenplaats liggen dienstgebouwen en daarachter een moestuin en een oranjerie. Het landschapspark is vanaf 1808 aangelegd en is nog grotendeels in oorspronkelijke staat te bewonderen. 

Ontvangst met koffie en thee vanaf 12.00-12.30. Aansluitend gaan we lunchen tot 13.30. We splitsen op in twee groepen. De ene groep begint met de rondleiding door het kasteel en de andere groep begint met een rondwandeling door het dorp en een rondleiding in de RK kerk. Om 15.00 uur is de wissel. We worden rondgeleid door de heer en mevrouw Lidth de Jeude- ‘d Ansembourg. We sluiten deze dag af met borrel en hapje in het kasteel.

Bereikbaarheid: Hagendorenweg 1, 6436 AP Amstenrade.
Bereikbaar met openbaar vervoer, trein naar Sittard, verder met de bus en lopen. 
Parkeren bij het kasteel.

 
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488