Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Buitenplaats Vreedenhoff en het Vechtstreekmuseum

Datum:          Vrijdag 25 mei 2018
Bestemming: Buitenplaats Vreedenhoff in Nieuwersluis en het Vechtstreekmuseum in Maarssen
Tijd:              10.45 uur-ca 17.00 uur   
Lunch:           Vechtstreekmuseum
Afsluiting:     Vechtstreekmuseum 
Kosten:          € 70,-

In de tweede helft van de 17e eeuw bouwde de schatrijke Amsterdamse koopman Andries Pels aan de Vecht het huis Vreedenhoff. Zijn erfgenamen verkochten het huis aan Pieter Trip, die het huidige huis in 1749 liet bouwen. Op de plek van het oude huis verrees een koetshuis annex oranjerie maar de meeste indruk maakte het toegangshek, dat voor alle reizigers langs de Vecht prominent zichtbaar was. Begin 19e eeuw liet de toenmalige eigenaar, Hendrik Tonis, de formele tuin moderniseren tot een landschappelijke aanleg. Opvallend is dat de volgende eigenaren van Vreedenhoff er niet zelf gingen wonen, maar zich wel sterk maakten voor het behoud van de buitenplaats, reden waarom we er nog steeds van kunnen genieten. Aan de Vecht werd een schuitenhuis gebouwd en ook werd een tuinkoepel ingericht. De familie Backer, die gedurende een groot deel van de 19e eeuw Vreedehoff bewoonde, hield een uitgebreid gastenboek bij, waarin ook allerlei aardige wetenswaardigheden zijn opgenomen. De aantrekkingskracht van het huis is zo groot, dat alle latere eigenaren, inclusief de huidige, zich hebben ingespannen om hun bezit in goede staat te bewaren. Enige modernisering werd uiteraard wel toegepast, zoals de aanleg van centrale verwarming, elektriciteit en waterleiding. 

Vandaag splitsen we in twee groepen en zullen we elkaar treffen tijdens de borrel. Voor groep A start de excursie op Vreedenhoff en voor groep B start de excursie in het Vechtstreekmuseum. Bij de definitieve bevestiging leest u in welke groep u wordt ingedeeld.

Beide groepen worden ontvangen met koffie/thee en taart. De ene groep start met rondleiding door huis en tuin Vreedenhoff en de andere groep start met een rondleiding door het Vechtstreekmuseum en omgeving. Deze groep zal aansluitend lunchen in het museum en de andere groep rijdt van Vreedenhoff naar het museum om ook te lunchen. Deze groep blijft in het Vechtstreekmuseum en de andere groep vertrekt naar Vreedenhoff en keert aan het eind van de middag terug naar het museum. Dan hebben we een gezamelijke afsluiting met borrel en hapje. 

Bereikbaarheid: Vreedenhoff en Vechtstreekmuseum zijn bereikbaar per openbaar vervoer.
Vreedenhoff: Rijksstraatweg 51-53, Nieuwersluis. Parkeren bij het huis.
Vechtstreekmuseum: Parkeren (gratis) bij het gemeentehuis, Endelhovenlaan 1, 3601 GR Maarssen. Loop rechtsom het gemeentehuis en dan vind u aan de achterkant van het gemeentehuis het Vechtstreekmuseum.

 
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488