Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Landgoed Mensinge 24 juni

Datum:            Zaterdag  24 juni  2017
Bestemming:  Landgoed Mensinge
Tijd:                10.30 uur – ca 17.00 uur
Lunch:             In De Landskeuken op het Landgoed Mensinge
Afsluiting:       Borrel in Brasserie De Winsinghof, Roden
Kosten:           € 60,-- 

Het huis komt in 1381 in de bronnen voor als Mensinghe-goet. Het is niet duidelijk of het al een  versterkt huis was. In de loop van de  eeuwen was het in handen is van verschillende Drentse families. Vanaf 1485 is Mensinge in handen van de machtige Groningse jonker Onno van Ewsum, die het gebruikte als een soort buitenverblijf, maar het had wel militaire betekenis.  In de strijd met de Groningers werd het huis namelijk tweemaal geplunderd en vernield. In 1540 werd het huis Mensinge ingrijpend verbouwd. In 1721 kocht Ida Ripperda, weduwe van Onno van Ewsum,een verre nazaat. Zij liet bij een verbouwing het rechtergedeelte van het huidige huis aan het oudere linkerdeel toevoegen. Haaks op het hoofdhuis verrezen twee lagere vooruitstekende vleugels. Aan het eind van 18de eeuw kwam Mensinghe aan de familie KymmeIl. Deze familie heeft grote stukken woeste grond ontgonnen. In 1985 werd de havezate door de familie Kymmell verkocht aan de gemeente Roden en is het op afspraak voor groepen te bezichtigen.

Ontvangst om 10.30 uur met koffie of thee en wat lekkers in De Landskeuken op het Landgoed Mensinge. Vervolgens maken we onder leiding van een gids een rondleiding door de Havezate. Daarna wordt een lunch geserveerd, wederom in De Landskeuken. Na de lunch volgt, ook onder leiding van een gids een wandeling door het bos van Landgoed Mensinghe waarna we gezamenlijk naar de Catharinakerk in Roden lopen. In deze kerk wordt de geschiedenis van dit intieme kerkje verteld. Na afloop nodigen wij u uit om in de naastgelegen Brasserie De Winsinghhof onder het genot van een borrel de dag af te sluiten. 

Bereikbaarheid: Mensingeweg 7, 9301 KA Roden. Uitsluitend bereikbaar per auto.  Er is voldoende parkeergelegenheid in de dichte nabijheid van het landgoed en de kerk. Indien u toch van het openbaar vervoer gebruik wilt maken, wijzen wij u erop dat het landgoed vanaf station Assen slechts per belbus bereikbaar is.
Meer informatie op: www.mensinge.nl. Voor opgave klik hier of stuur een email naar info@kastelen.nl

NKS | Postadres: Postbus 123, 3960 BC Wijk bij Duurstede | Bezoekadres: Karel de Grotestraat 30, 3962 CL Wijk bij Duurstede | T 0343 578 995 | E | KvK nr.: 41149488