Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Havezate Schoonheten 16 juni

Datum:           Vrijdag 16 juni 2017
Bestemming: Havezate Schoonheten
Tijd:               13.30 uur- ca 17.30 uur
Afsluiting:      Borrel in Restaurant De Kruidentuin, Marienheem
Kosten:           € 50,-

Met de aanleg van het landgoed werd begin 17e  eeuw begonnen door Hendrik Bentinck en voltooid met de bouw van het huidige landhuis door zijn zoon Eusebius Borchard rond 1650. Op grond van deze nieuwe adellijke behuizing werd de familie Bentinck toegelaten tot het Ridderschap en Staten van Overijssel. Via vererving bleef dit huis tot op heden binnen de familie Bentinck. Inmiddels wordt het bewoond door de tiende generatie. 

Dat relatief kleine landhuis zonder verdieping uit het midden 17e eeuw werd in 1892 verhoogd met een extra bouwlaag. Het interieur heeft ondanks de verbouwingen nog een groot aantal bijzondere kenmerken uit tweede helft van de 17e eeuw. De hoger gelegen Zaal  heeft een monumentale classicistische schouw en een houten plafond, dat op zeer decoratieve wijze is beschilderd. De poort en de beide bijzondere gebogen bouwhuizen dateren uit de tweede helft van de 18de eeuw. De buitenplaats is niet opengesteld voor publiek.

Ontvangst vanaf 13.30 uur wordt u door de NKS opgewacht bij de hoofdingang van Havezate Schoonheten.  We verzamelen daar om vervolgens gezamenlijk naar binnen te gaan naar de Grote Zaal.

Het welkomstwoord en de inleiding van 14.00 uur-15.00 uur zal worden gegeven door dhr. W. Hoogeland.  Hij is directeur van de Stichting Archivariaat Bentinck-Schoonheten en de auteur van het boek  ‘Schoonheten& de Bentincks’, Geschiedenis van landgoed, havezate en bewoners.

Hierna vind de rondleiding door huis en tuin plaats van ca 15.00 uur- 16.30 uur. We splitsen op in twee groepen. De ene groep zal worden rondgeleid door het Huis o.l.v. dhr. Hoogeland. De andere groep gaat naar de tuin en wordt rondgeleid door Mevr. Bentinck. Na 45 minuten gaan de beide groepen wisselen. Er is ook nog gelegenheid om, indien gewenst, eerdergenoemd boek over Schoonheten aan te schaffen. Na de rondleiding begeven we ons op eigen gelegenheid naar Restaurant de Kruidentuin voor een afsluitend drankje met hapje. Van havezate Schoonheten naar het restaurant is het ca. 10 minuten met de auto.

Bereikbaarheid:  Uitsluitend bereikbaar per auto.
Havezate Schoonheten:    Schoonhetenseweg 56, 8111 PV Heeten ( Gemeente Raalte)
Parkeren: bij havezate Schoonheten in de directe omgeving.
Restaurant de Kruidentuin:  Hellendoornseweg 1, 8106 AH Marienheem
Meer informatie op :  rijksmonumenten.nl/monument/384365/schoonheten:-hoofdgebouw/heeten

 
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488