Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Kasteel Rosendael 10 juni

Datum:           Zaterdag  10 juni  2017
Bestemming: Kasteel Rosendael, Arnhem
Tijd:               13.15 uur – ca 17.00 uur
Afsluiting:      Borrel in de Oranjerie van het kasteel
Kosten:          € 45,--

Het in een dal gesitueerde  Kasteel Rosendael was vanaf de 14e eeuw een van de belangrijke landsheerlijke kastelen van de graven, later hertogen van Gelre. Het kasteel bestond rond 1400  uit een door grachten omgeven imposante  rechthoekige burcht. Centrum was de thans nog  aanwezige ronde donjon. Het kasteel bleef een van de belangrijkste residenties van de hertogen en speelde een rol in de Gelders-Bourgondische oorlogen. Vanaf 1516  werd het sterk vervallen kasteel levenslang verpand aan  Gerrit van Scherpenzeel, die het  heeft hersteld maar ook verkleind. Vervolgens werd het kasteel in 1615 door de familie Van Dorth met behoud van de donjon ingrijpend veranderd. herbouwd. De  huidige vorm kreeg Roosendael bij de modernisering van het kasteel in de jaren 20 van de 18e eeuw door de familie Torck. Zij omgaven het kasteel  door bijzondere tuinen waaraan de  cascade en bijzondere tuinkoepel nog herinneren. Deze tuinen werden rond 1830 in landschapsstijl veranderd. 

De huidige indeling kreeg Roosendaal pas onder het echtpaar Van Pallandt-Torck rond 1860.  waarbij de thans nog aanwezige bedriegertjes werden aangelegd. De Van Pallandts bleven tot 1977 eigenaar. De door Geldersch Landschap en Kasteelen sinds 1977, uitgevoerde restauratie en herinrichting zorgde ervoor dat de donjon zijn achttiende-eeuwse uiterlijk weer terugkreeg.

Ontvangst om 13.15 uur met koffie of thee en wat lekkers in Oranjerie van kasteel Rosendael. Vervolgens maken we vanaf ca 14.15 uur onder leiding van een gids een rondleiding door het kasteel en tuin. Na afloop nodigen wij u uit om in de Oranjerie onder het genot van een borrel de dag af te sluiten. 

Bereikbaarheid:       Rosendael 1, 6891 DA Rozendaal. Het kasteel is zeer goed bereikbaar per auto. Er is voldoende parkeergelegenheid in de dichte nabijheid van het kasteel. Per openbaar vervoer goed bereikbaar met trein en bus.
Meer informatie op: www.glk.nl/landschap-kastelen/kastelen/kasteel-rosendael

 
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488