Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Kasteel Nederhoven en kasteel Aldenghoor

Datum:            Vrijdag 19 mei 2017 en zaterdag 2 september 2017
Bestemming:  Kasteel Nederhoven en Kasteel Aldenghoor
Tijd:                10.30 uur – ca 17.00 uur
Lunch:             In Brasserie ’t Koetshuys op het terrein van Kasteel Aldenghoor
Afsluiting:       Borrel in Brasserie ‘t Koetshuys
Kosten:           € 62,50 

De familie Van Basten Batenburg en mw. Helwegen van kasteel Aldenghoor zijn zo vriendelijk geweest om hun kasteel 2x voor de donateurs van de NKS open te stellen, te weten op vrijdag 19 mei en op  zaterdag 2 september. Indien u geïnteresseerd bent in deze excursie kunt u dus uw voorkeur voor of 19 mei of 2 september aangeven.  

KASTEEL NEDERHOVEN
Het huidige kasteel Nederhoven, een leengoed van het graafschap Horn, is omstreeks 1614 gebouwd door leden van de familie Lövenich genaamd Van Nederhoven. Het vierkante landhuis bevat twee bouwlagen boven een kelder en wordt afgedekt door een schilddak. In de buitenmuur zijn nog restanten van de voorafgaande bebouwing zichtbaar in de vorm van zware steunberen. Het door een gracht omgeven kasteelterrein is sinds 1864 in bezit van de familie Dahmen en wordt momenteel bewoond door de familie van Basten Batenburg-Dahmen. Het kasteel is normaal gesproken niet toegankelijk voor bezichtiging.  

KASTEEL ALDENGHOOR
De oorsprong van Kasteel Aldenghoor is niet duidelijk, en moet worden onderscheiden van het nabijgelegen en oudere kasteel Ghoor of Nienghoor. Van de familie Van Ghore  kwam de hof Alden Ghore  in 1381 aan de familie Van den Bongard in het bezit was van een hof Alden Ghore. In de 15e eeuw ging het hof weer over naar een tak van de familie van Ghoor, die de hof  hebben uitgebouwd tot een kasteel. Van het oorspronkelijke kasteel is alleen nog de uit baksteen en mergel opgebouwde centrale ronde toren met zware muren overgebleven. Het rechthoekige hoofdgebouw met de vier hoektorentjes aan de westzijde stamt uit ca. 1700 terwijl de lagere zuidvleugel in de eerste kwart van de 18e eeuw werd gebouwd. In de eerste helft van de twintigste eeuw werd het kasteel als klooster gebruikt door de zusters Ursulinen en later de missionarissen van Mill Hill. Sinds de jaren ‘80 wordt het kasteel weer particulier bewoond.

Ontvangst op kasteel Nederhoven om 10.30 uur met koffie of thee. Vervolgens maken we onder leiding van de heer en mevrouw Van Basten Batenburg  een rondleiding door dit kleinste kasteeltje van Nederland. Na deze rondleiding begeven we ons op eigen gelegenheid naar kasteel Aldenghoor alwaar vanaf 12.15 uur in de op het terrein van het kasteel gelegen Brasserie Het Koetshuys  een lunch wordt geserveerd. Na de lunch volgt,  onder leiding van een gids, een rondleiding door het kasteel Aldenghoor. Na afloop nodigen wij u uit om in de naastgelegen Brasserie ’t Koetshuys onder het genot van een borrel de dag af te sluiten. 

Bereikbaarheid:         Uitsluitend bereikbaar per auto.
Kasteel Nederhoven:  Nieuwstraat 65, 6099 AA Beegden
Kasteel Aldenghoor:  Kasteellaan 9, 6081 AN Haelen
Parkeren:                  Beide kastelen zijn goed bereikbaar per auto; parkeergelegenheid bij kasteel Nederhoven op het terrein; bij kasteel Aldenghoor in de directe omgeving.
Meer informatie op:   www.landgoednederhoven.nl en www.kasteelaldenghoor.nl

 
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488