Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Het verdwenen kasteel Heumen en haar bewoners

Het Erfgoedplatform Gemeente Heumen presenteerde op 8 september het door haar uitgegeven boek: "Het verdwenen kasteel Heumen en haar bewoners. Resten van een kleurrijk verleden". De NKS mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Vorig jaar november wees Emeritus-hoogleraar erfgoed Marlite Halbertsma ons tijdens een NKS lezing erop dat erfgoed – monumenten – er zijn om antwoorden te geven op vragen die nog gesteld moeten worden. Dat impliceert dat het monument een potentieel aan antwoorden bevat waarbij nog niemand alle vragen heeft gevonden. Ze zegt: ’Daarom moet een monument zo goed mogelijk in authentieke staat worden behouden, omdat we nooit helemaal zeker zijn of alle antwoorden al gevonden zijn.’
In het geval van kasteel Heumen kunnen deze vragen niet meer in het monument zelf gevonden worden. Kasteel Heumen bestaat niet meer. Het werd in 1878 verkocht voor de sloop. 
Maar er waren blijkbaar wel nog vragen. Daarom zijn leden van het Erfgoedplatform Gemeente Heumen in 2014 begonnen met het schoonmaken en onderzoeken van de vondsten. Daarnaast hebben ze de hele geschiedenis van het kasteel uitgeplozen. Vele uren zijn doorgebracht in archieven en bij het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten van Gelderland. 
Het resultaat is een prachtige boek over kasteel Heumen. Het boek brengt de vondsten en het verhaal over de bezits- en de bouwgeschiedenis bij elkaar. Dat het boek nu uitkomt, ook al staat het kasteel zelf er niet meer, betekent ook dat het nog steeds onderdeel uitmaakt van de geschiedenis en de identiteit van Heumen. Het kasteel en haar geschiedenis leeft in Heumen getuige de volle zaal bij de uitreiking van het boek en de vele vragen die werden gesteld.
De Nederlandse kastelenstichting, een kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats is al 70 jaar bezig om relevante kennis over kastelen en buitenplaatsen te verzamelen, te bewerken en aansprekend toegankelijk te maken op een zo divers mogelijke manier voor een zo breed mogelijk publiek. Met de bedoeling om het besef van het belang van kastelen, buitenplaatsen en hun historische omgeving in verleden, heden en toekomst onder de aandacht te brengen. Een boek van het Erfgoedplatform Gemeente Heumen sluit hier prima bij aan.

Het boek is te bestellen bij Erfgoedplatform Gemeente Heumen. Klik hier voor de contactinformatie.
De onderstaande foto’s zijn gemaakt door fotograaf Wilbert Kruijsen en geven een impressie van de avond.

Directeur NKS Heidi van Limburg Stirum met schrijvers van het boek Marijne Magnée-Nentjes, Harrie Joosten en Tini MartensDirecteur NKS, Heidi van Limburg Stirum met schrijvers van het boek

Voorzitter Erfgoed Platform Gemeente Heumen Leo Ewals met schrijvers van het boek

     

NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488