Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

MONUMENTEN­INVENTARISATIE PROVINCIE UTRECHT. DL. 38. Zeist; geschiedenis en architectuur door Marcel IJsselstijn en Michiel Kruidenier.  Dit is het laatste deel in deze reeks. De Provincie Utrecht nam het initiatief voor de reeks bij  de afsluiting van het Monumenten Inventarisatie Project (MIP) in Utrecht. Dit project is  tussen 1988 en 1992 in heel Nederland uitgevoerd. Met de MIP is de jonge bouwkunst  (1850­1940) geïnventariseerd. Per gemeente zijn de waardevolle gebieden, gebouwen en  andere objecten beschreven.  

De MIP­rapporten zijn het uitgangspunt voor elk boek in de reeks. Het is een unieke serie  omdat Utrecht de enige provincie in Nederland is waar de MIP­gegevens met illustraties in  boekvorm zijn gepresenteerd. Elke gemeente, uitgezonderd de steden Utrecht en  Amersfoort die buiten deze serie vallen, heeft meegewerkt aan de totstandkoming van haar  eigen deel.

De reeks is in 1991 gestart met de gemeente Houten, Zeist sloot de serie af in 2012. Gezien  het grote aantal monumentale panden in de gemeente Zeist, verspreid over Austerlitz,  Bosch en Duin, Den Dolder, Huis ter Heide en Zeist is dit boek volumineus.

De beschreven panden, objecten en tuinen zijn alfabetisch op adres gerangschikt, ongeacht in welke kern ze liggen. De adressen worden voorafgegaan door een korte beschrijving van  de straat waarin ze zich bevinden. Achter de straat staat tussen haakjes tot welke kern deze  behoort. Panden die deel uitmaken van een buitenplaats, worden bij die buitenplaats  beschreven, ook als zij een afwijkend adres hebben. Wanneer een monument de status van  beschermd rijksmonument heeft is een ‘M’ toegevoegd. Gemeentelijke monumenten worden  aangegeven met een ‘G’.

Achter in het boek is een adressenlijst van alle geïnventariseerde objecten met hun  kenmerken opgenomen evenals een lijst van architecten, aannemers en kunstenaars en een  verklarende woordenlijst. Het boek wordt afgesloten met een bronnen­ en literatuuropgave.  Marcel IJsselstijn is in 2009 aan de Vrije Universiteit van Amsterdam cum laude  afgestudeerd in Erfgoedstudies. Michiel Kruidenier, architectuurhistoricus, heeft de  objectbeschrijvingen gemaakt.

Behalve Houten en Zeist verschenen in deze reeks Bunnik, IJsselstein, Langbroek, Wijk bij  Duurstede, Cothen, Montfoort, Veenendaal, Bunschoten, Oudewater, Vleuten­De Meern,  Baarn, Doorn, De Bilt, Amerongen, Driebergen­Rijsenburg, Lopik, Loosdrecht, Renswoude,  Leusden, Eemnes, Woudenberg, Woerden, Leersum, Loenen, Harmelen, Maartensdijk,  Ronde Venen, Nieuwegein, Maarn, Soest, Maarssen, Breukelen, Abcoude, Vianen en  Rhenen.    

Deze reeks is een uitgave van Uitgeverij Kerckebosch te Zeist en de Stichting Publikaties  Oud­Utrecht (SPOU).   Dit deel telt 599 bladzijden en staat evenals de andere delen in de reeks bij  nX2.9UT6/MONU. Ook staat een exemplaar bij de plaats die in het deel beschreven staat.  Zo staat dit deel over Zeist ook bij nX2.9UT9/ZEIS.

NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488