Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Landgoed Voorlinden

Buurtweg 90
2244 AG Wassenaar (Zuid-Holland)
T 070 51 21 660
E info@voorlinden.nl
www.voorlinden.nl
Landgoed Voorlinden is veertig hectare groot en het gebied wordt gekenmerkt door bos, waterpartijen en weide. In 1584 duikt de naam ‘Voorlinden’ voor het eerst op.
In de periode 1803-1835 word ... lees meer
Landgoed Voorlinden is veertig hectare groot en het gebied wordt gekenmerkt door bos, waterpartijen en weide. In 1584 duikt de naam ‘Voorlinden’ voor het eerst op.
In de periode 1803-1835 wordt op deze plek een park in landschapsstijl aangelegd, naar ontwerp uit 1804 van tuinarchitect Johan David Zocher Sr. en uitgevoerd sinds 1834 door zijn zoon Jan David Zocher. In 1824 werd het huis gekocht door Mr. C.Th. Elout, destijds Minister van Staat.

Wanneer Voorlinden in 1912 in handen van jonkheer Ir. Hugo Loudon komt, geeft hij opdracht tot het bouwen van het huidige landhuis. Het is een kopie van het huis waar Loudons Engelse echtgenote was opgegroeid. Hij liet ook enkele kleine huisjes bouwen voor zijn personeel, waaronder `Klein Voorlinden` links van de oprit. Het interieur van het huis ademde een koloniale sfeer met veel hout, grote luchters en acht haarden. Ook de omliggende tuin, met de kenmerkende geometrische indeling en gemetselde terrassen, is door Johnston ontworpen.

In dezelfde periode reorganiseerde Leonard Springer het landschapspark, om dit weer aan te laten sluiten bij het nieuwe landhuis. Springer heeft in zijn plan zowel inheemse als exotische bomen gebruikt die rond 1913 zijn aangeplant. De niet inheemse en bijzondere bomen zijn vooral geplant in het park, langs de paden en aan de randen van het open veld; met name op zichtlocaties, los van het achterliggende, meer natuurlijke, bos.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitse bezetters het huis, dat licht beschadigd werd door een V2 raket. Daarna woonden er Canadese officieren. Nu zijn het huis, het toegangshek, de garage en de dubbele dienstwoningen rijksmonumenten.×
Afbeeldingen van Landgoed Voorlinden

NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488