Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Landgoed Zorgvliet

Boxbergerweg 2
8121 PT Olst (Overijssel)
T
E
landgoedzorgvliet.wordpress.co..

De geschiedenis van Zorgvliet gaat terug tot halverwege de achttiende eeuw. In die periode vinden we een katerstede genaamd “Het Slief”en het terrein heeft dan voornamelijk een agrarisc ... lees meer

De geschiedenis van Zorgvliet gaat terug tot halverwege de achttiende eeuw. In die periode vinden we een katerstede genaamd “Het Slief”en het terrein heeft dan voornamelijk een agrarische functie. In het begin van de negentiende eeuw duikt de naam Zorgvliet op en is er al sprake van een tuin- en parkaanleg.

In de negentiende en twintigste eeuw kent het landgoed veel verschillende eigenaren en bewoners, o.a. Ankersmit, Bentinck van Schoonheeten, van Rappard en Craandijk. Het wordt een aantal keren geveild en de grootte varieert van 4,5 tot 45 hectare.
Als de huidige eigenaar in 1983 de buitenplaats Zorgvliet verwerft is het 4.5 hectare groot. Enige jaren later wordt de boerderij het Slief met ruim 15 hectare grond eraan toegevoegd, zodat het landgoed in haar huidige vorm een oppervlakte heeft van 20 hectare.

Ongeveer 10 hectare landbouwgrond bestaat uit kleinschalige weilanden en akkers in eigen beheer, waarop o.a. zoogkoeien worden gehouden.
Naast het reeds bestaande park en lanen zijn er vanaf 1990 bosjes en houtsingels aangelegd en een aantal kikkerpoelen gegraven, zodat de oppervlakte bos- en natuurterrein momenteel 8 hectare is.
De resterende 2 hectare wordt ingenomen door opstallen met bijbehorende erven en de historische tuin en moestuin behorende bij het huis. Het landgoed heeft de NSW-status en is gedeeltelijk opengesteld voor wandelaars.
Op het landgoed bevinden zich een drietal erven met in totaal drie woonhuizen.
De Rijks monumentale historische buitenplaats wordt bewoond door de eigenaar, het wit gepleisterde dwarse voorhuis van de eveneens monumentale boerderij ‘t Slief is ingericht als vakantiehuis. De overige opstallen zijn verhuurd.
Een gedeelte ter grootte van ongeveer 10 ha. van het landgoed, waarbinnen het park, de tuinen, het huis en de boerderij is gelegen, is aangewezen als “complex historische buitenplaats”.

Het landgoed is gelegen in het zuiden van de gemeente Olst-Wijhe in de buurtschap Eikelhof, aan de verbindingsweg tussen de dorpen Diepenveen en Wesepe in de zogenaamde landgoederengordel ten noorden van de oude Hanzestad Deventer, op 5 km. afstand.


 


 


 


 


 


 


 


 
×
Afbeeldingen van Landgoed Zorgvliet


NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488