Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Huis Verwolde

Jonker Emilelaan 4
7245 TL Laren (Gelderland)
T 0573-401825
E verwolde@glk.nl
www.glk.nl/82/locatie/?locatie..
Functie: museum, kinderactiviteiten, horeca, zaalverhuur, trouwlocatie.

Het huidige huis Verwolde, waarvan de naam verwijst naar `bosrijke omgeving`, is in 1776 gebouwd als herenhuis op de plaats van een middeleeuwse voorganger. Net tweehonderd jaar later kwam het huis ... lees meer

Het huidige huis Verwolde, waarvan de naam verwijst naar `bosrijke omgeving`, is in 1776 gebouwd als herenhuis op de plaats van een middeleeuwse voorganger. Net tweehonderd jaar later kwam het huis in handen van Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het is onder leiding van een gids te bezoeken en ook de tuin is opengesteld. De rest van het landgoed is in particuliere handen.

Verwolde was oorspronkelijk in handen van de Heren van Keppel. In de veertiende eeuw was een Derck II van Keppel eigenaar van het huis. Toen de familie in mannelijke lijn uitstierf, erfde het huis aan andere families. Aan het begin van de zestiende eeuw werd het huis bijna volledig verwoest bij een belegering. Volgens het verslag van die gebeurtenis werd Verwolde door maar liefst drie grachten beschermd. Toch kon dat een slechte afloop niet voorkomen. De verdedigers moesten zich overgeven en het kasteel werd afgebroken. Op dezelfde plek verrees een nieuw gebouw, een rechthoekige hoofdburcht met een poortgebouw. Dit viel echter ten prooi aan de woede van de Spaanse troepen. Het werd toen maar deels hersteld en kreeg vooral een agrarische functie.
In 1738 werd Evert Jan van Goltstein, de burgemeester van Zwolle, eigenaar van het landgoed. Daardoor kon zijn schoonzoon lid worden van de Ridderschap. Een huis stond er toen niet meer op het landgoed: dat werd in 1776 door een kleinzoon gebouwd en diens familie bleef eigenaar tot in de twintigste eeuw.

×
Afbeeldingen van Huis Verwolde
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488