Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Havezate Den Berg

Heinoseweg 4
7722JP Dalfsen (Overijssel)
T
E info@havezatedenberg.nl
www.havezatedenberg.nl
Functie: evenementenlocatie, vergader-/congreslocatie.

Geschiedenis
Al in 1483 was er sprake van een "het goet de Berch" of "Huva Ten Berghe", waarschijnlijk genoemd naar de rivierduinen die het landgoed van oost naar west doorsnijden. Het huis we ... lees meer

Geschiedenis
Al in 1483 was er sprake van een "het goet de Berch" of "Huva Ten Berghe", waarschijnlijk genoemd naar de rivierduinen die het landgoed van oost naar west doorsnijden. Het huis werd in de 14e eeuw bewoond door het geslacht Van den Berghe. In de 16e eeuw was het goed in het bezit van de Van Haersoltes. In de 17de eeuw ging het over in handen van de familie Rengers, om vervolgens te vererven op de Van Coeverdens. Vervolgens kocht luitenant-kolonel Willem-Jan baron van Dedem in 1703 de "Havesate den Barch".

Het Huis in de 18e eeuw
Hij en zijn vrouw Gerbregt van Delen lieten de oude laat-middeleeuwse havezate afbreken en het huidige huis bouwen. Dit nieuwe huis in strakke vorm, ligt in het middelpunt van een uitgestrekt lanenstelsel. Het is een huis van allure, met twee bouwhuizen aan weerszijden van het voorplein. De middenpartij van het huis wordt aan de bovenkant afgesloten door een halfronde fronton. Op dit fronton en op de vazen boven de poort zijn de alliantiewapens van de stichters van het landgoed Van Dedem en Delen in Bentheimer zandsteen uitgehouwen. Het huis wordt omgeven door een park van ca. 60 ha, dat in 1742 mede ontworpen werd door de landschapsarchitect Samuel van Beinum. Het park bestaat uit een aantal elkaar loodrecht kruisende lanen waarvan de Berger Allee maar liefst 2,5 kilometer lang is. Voor de aanleg van deze laan werd de rivierduin waar het landgoed naar vernoemd is, doorgraven.

In de eerste helft van de 19e eeuw werd in het park een aantal wijzigingen in de landschapsstijl doorgevoerd, zoals het natuurlijker maken van de tot dan toe rechthoekige waterpartijen. Tevens werd aan het eind van de 19e eeuw het huis verbouwd door de architect L.H. Eberson. Hij realiseerde een driezijdige, uitgebouwde middenpartij met een open torentje aan de achterkant. Huis Den Berg is sinds 10 december 1983 eigendom van de Van Dedem-Den Berg Stichting.

×
Afbeeldingen van Havezate Den Berg
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488