Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Havezate Oldenhof

Oppen Swolle 7
8325 PE Vollenhove (Overijssel)
T 06-44422837
E beheerder@stichtingoldenhof.nl
www.landgoedoldenhof.nl
Functie: trouwlocatie, zaalverhuur.

Havezathe de Oldenhof is in 1634 gebouwd in opdracht van Gerhard Sloet. Hij bouwde dit nieuwe huis kort na zijn huwelijk met Johanna Florentina van Oer op een stuk grond dat al jaren in zijn familie w ... lees meer
Havezathe de Oldenhof is in 1634 gebouwd in opdracht van Gerhard Sloet. Hij bouwde dit nieuwe huis kort na zijn huwelijk met Johanna Florentina van Oer op een stuk grond dat al jaren in zijn familie was. Kort daarna deed hij het verzoek om vanwege dit nieuwe huis verschreven te worden in de Ridderschap van Overijssel, en niet meer vanwege zijn andere bezittingen. Dit werd toegestaan, en het nieuwe huis kreeg de naam van het oude bezit, nl. de Oldenhof. Sloet vervulde functies als landrentmeester van Twente, en later ook verwalter-drost van Ijsselmuiden en vanaf 1675 vertegenwoordiger van Overijssel naar de Staten-Generaal te ’s-Gravenhage. Hij behoorde toen tot de rijkste edellieden van het kwartier van Vollenhove.
Eind zeventiende eeuw werd het huis verkocht aan Diederich von Wylich, die het in 1712 verkocht aan Derk Boldewijn Mulert. Diens zoon Boldewijn Jan erfde de havezathe, maar hij stierf al spoedig, kort na zijn huwelijk. Zijn vrouw baarde hem posthuum een dochtertje, dat maar een week in leven bleef. De Oldenhof werd daarop verkocht aan Lodewijk Arend Gansneb genaamd Tengnagel. Zijn nakomelingen verkochten het in 1776 aan Jan Arend Godert de Vos van Steenwijk. Met de aankoop van de Oldenhof was deze erin geslaagd om zich voor elk van zijn vier zonen een havezathe te verwerven, zodat ze lid konden worden van de Ridderschap van Overijssel. Mogelijk heeft De Vos van Steenwijk het huis laten moderniseren. In 1825 werd de havezathe vervolgens gekocht door Jan Willem baron Sloet van Ruitenborgh (mogelijk in opdracht van zijn vader Anthonhy). Het toegangshek van het huis draagt nog steeds het jaartal 1826, waarschijnlijk ter herinnering aan het feit dat de Oldenborg toen wederom in handen kwam van de familie Sloet. Zij lieten het huis verbouwen, waarbij o.a. het zadeldak werd verlaagd.
In 1904 kwam er koninklijk bezoek op de Oldenhof. Koningin Wilhelmina en prins Hendrik kwamen er op bezoek bij gelegenheid van het huwelijk van Catharina Sloet, die hofdame was, met jonkheer Willem Frederik Röell.
Het landgoed De Oldenhof werd in 1976 door baron Jan Willem Gerard Sloet ondergebracht in de Stichting de Oldenhof. Het huis werd gerestaureerd en verbouwd tot appartementen. Tegenwoordig kan het huis gebruikt worden als trouwlocatie en kunnen er zalen worden gehuurd .
×
Afbeeldingen van Havezate Oldenhof

NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488