Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Slot Baarland

Slotstraat 7
4435 AM Baarland (Zeeland)
T
E info@slotbaarland.nl
www.slotbaarland.nl
Kasteel Baarland is waarschijnlijk in het begin van de veertiende eeuw gesticht door de heren Van Renesse, de ambachtsheren van Baarland, Bakendorp en Oudelande. Het is mogelijk een opvolger van een, ... lees meer
Kasteel Baarland is waarschijnlijk in het begin van de veertiende eeuw gesticht door de heren Van Renesse, de ambachtsheren van Baarland, Bakendorp en Oudelande. Het is mogelijk een opvolger van een, in de nabijheid gelegen, houten kasteel.

De eerste bekende afbeelding van huis Baarland laat het kasteel zien zoals het er rond 1500 uitgezien moet hebben. De hoofdburcht van het kasteel bestond toen uit een ommuurd binnenplein, met aan twee zijden woonvleugels en torens op drie van de hoeken. Uit de gracht rees een heuvel op met daarop een gebouwtje. Dit is wel beschouwd als een restant van het houten kasteel. Op de voorburcht van het kasteel stond een bijgebouw, en er was een geometrische siertuin aangelegd. Dit huis is waarschijnlijk tot in de achttiende eeuw veelal de woning van de ambachtsheer geweest. Tegen die tijd waren de torens grotendeels verdwenen, waardoor het huis meer het uiterlijk van een buitenplaats had gekregen.

Na 1730 werd het huis alleen nog in de zomermaanden bewoond, en raakte het langzaam in verval. Jan Cornelis Lampsins kocht het complex in 1741, waarna hij het huis liet opknappen. Deze nieuwe bloeiperiode duurde echter niet lang: in 1840 besloten de toenmalige eigenaren om het hoofdgebouw te laten slopen. Alleen het koetshuis bleef over. Dit is tussen 1965 en 1970 gerestaureerd tot woonhuis. Ook de ommuring van het kasteelplein is weer opgetrokken, met op de hoeken lage ronde torentjes. Ter plekke van het hoofdgebouw ligt nu een siertuin.
×
Afbeeldingen van Slot Baarland


NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488