Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Kasteel Medemblik

Oudevaartsgat 8
1671 HM Medemblik (Noord-Holland)
T 0227 541 960
E info@kasteelradboud.nl
www.kasteelradboud.nl
Functie: museum, trouwlocatie, vergader-/congreslocatie, evenementenlocatie.

Kasteel Radboud, ook wel kasteel Medemblik geheten, is een van de zogenaamde ‘dwangburchten’ van Floris V, graaf van Holland. Hij bouwde deze dwangburchten om de West-Friezen onder de duim te houden. ... lees meer
Kasteel Radboud, ook wel kasteel Medemblik geheten, is een van de zogenaamde ‘dwangburchten’ van Floris V, graaf van Holland. Hij bouwde deze dwangburchten om de West-Friezen onder de duim te houden. Radboud werd opgetrokken als een vierkant kasteel, een voor die tijd zeer modern en vooruitstrevend ontwerp.

De naam Radboud verwijst waarschijnlijk naar de zevende-eeuwse koning der Friezen, die volgens de legende in Medemblik zijn koninklijke residentie zou hebben gehad. Of Floris zijn kasteel werkelijk op de plek van Radbouds huis (als dat al heeft bestaan) heeft opgetrokken, is niet vast te stellen.

Oorspronkelijk bestond Floris’ kasteel uit een vrijwel vierkant ommuurd binnenplein, met op de hoeken ronde torens en in het midden van de zijden vier uitspringende vierkante torens, gelegen in een gracht. Een van de vierkante torens functioneerde als poortgebouw. In de zuidwesthoek van het plein stonden twee woonvleugels.
In 1573 werden de stadswallen van Medemblik opgehoogd. Het kasteel verloor daardoor zijn verdedigende functie. Er werd besloten het gedeeltelijk te ontmantelen, waarbij de noordwestelijke ronde hoektoren en de noordelijke vierkante toren werden afgebroken. De noordoostelijke toren verdween in de zeventiende eeuw en tenslotte werden in de negentiende eeuw alle nog bestaande resten van de ronde torens afgebroken.
Toen er in 1890 begonnen werd met de restauratie, stonden slechts de twee woonvleugels en twee van de uitspringende vierkante torens nog overeind. Bij deze restauratie werd de zuidwestelijke toren opnieuw opgebouwd.
Tegenwoordig zijn de contouren van de oorspronkelijke vorm van het kasteel in het plaveisel zichtbaar gemaakt, en zijn de fundamenten deels opgemetseld.
×
Afbeeldingen van Kasteel Medemblik


NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488