Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Kasteel Assumburg

Tolweg 9
1967 NG Heemskerk (Noord-Holland)
T 06-51752070
E info@kasteeltuinassumburg.nl
www.kasteeltuinassumburg.nl/
Functie: kinderactiviteiten, trouwlocatie, hotel, horeca, tuinen.

Kasteel Assumburg is een vierkant kasteel gebouwd in de dertiende eeuw, dat tegenwoordig dienst doet als hostel van Stayokay. De tuinen, in Frans classistische stijl teruggebracht, zijn te bezoeken. < ... lees meer
Kasteel Assumburg is een vierkant kasteel gebouwd in de dertiende eeuw, dat tegenwoordig dienst doet als hostel van Stayokay. De tuinen, in Frans classistische stijl teruggebracht, zijn te bezoeken.

Kasteel Assumburg komt voor het eerst in de historische bronnen voor in de dertiende eeuw als de woning van de edelman Willem van Velsen. Begin veertiende eeuw kwam het in bezit van Bartout van Assendelft. Bartout was landsadvocaat van Holland en had in Leuven, Parijs en Italië gestudeerd. Zijn nieuwe kasteel is ergens in de vijftiende eeuw Assumburg gaan heten naar het nabijgelegen gehucht Assum. Het bleef in de familie Van Assendelft tot 1626. Vervolgens kwam het via vererving en verkoop in handen van Amsterdamse patriciërs. In 1708 was mr. Jean Deutz eigenaar. Hij liet het kasteel verbouwen tot het huidige huis en legde er de Frans-classicistische tuin aan. Zijn nakomeling Jacob Deutz van Assendelft overleed in 1858 zonder kinderen. Na het overlijden van zijn weduwe kwam Assumburg leeg te staan. De inboedel en later ook de kostbare betimmeringen, deuren, spiegels en schoorsteenmantels, werden naar kasteel Marquette overgebracht.
Het huis raakte steeds verder in verval en werd uiteindelijk in 1911 voor een symbolisch bedrag aan het Rijk verkocht. Er was toen vrijwel geen spoor meer over van tuin en park. Na een restauratie werd werd het huis in 1933 in gebruik genomen als jeugdherberg, welke functie het kasteel nog steeds heeft. Daarna is het huis tussen 1950 en 1980 nogmaals gerestaureerd. Tussen 2008 en 2010 is vervolgens de kasteeltuin teruggebracht naar voorbeeld van de Frans-classicistische tuin van mr. Jean Deutz. Deze tuin is nu vrij te bezoeken.
×
Afbeeldingen van Kasteel Assumburg

NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488