Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Het Laar

Voorbrug 1
7731 BB Ommen (Overijssel)
T 0529-455550
E landgoed@laer.nl
www.laer.nl
Functie: trouwlocatie, evenementenlocatie, horeca, zaalverhuur, tuinen.

Rond 1380 komt er een havezathe Het Laer in de middeleeuwse bronnen voor. Dit huis, dan niet meer dan een boerderij, is in de achttiende eeuw gesloopt. Iets verderop werd rond 1700 een nieuw buitenhui ... lees meer
Rond 1380 komt er een havezathe Het Laer in de middeleeuwse bronnen voor. Dit huis, dan niet meer dan een boerderij, is in de achttiende eeuw gesloopt. Iets verderop werd rond 1700 een nieuw buitenhuis gebouwd, dat nog steeds te bewonderen is. Het witgepleisterde huis ligt in een prachtig park met lange zichtassen.

Het eerste huis Het Laer stond waarschijnlijk vlakbij de brug over de Regge waar nu het erf Laermans ligt. Dit huis, in 1382 in bezit van de gelijknamige familie, ging later over in handen van de Ommense schout Seino Mulert, die een aangetrouwd familielid was. Zijn zoon Ernst sloot zich tijdens de Tachtigjarige oorlog aan bij de Spanjaarden. Hij deed Het Laer over aan een andere militair, Van Doornick, die weinig op het huis verbleef.
De familie Ter Bruggen werd na hem eigenaar, maar toen was Het Laer niet veel meer dan een luxe kamer behorende tot een boerenbedrijf. Die boerderij en het landgoed er om heen werden verkocht aan Thomas Danckelman, een belangrijke ambtenaar van de keurvorst van Brandenburg, die samen met stadhouder Willem III naar Engeland trok. Het is waarschijnlijk een van zijn zoons die het oude Laer verliet en het nieuwe huis liet bouwen. Dat vierkante gebouw in een gracht stond niet heel ver van het oude huis, dat werd afgebroken. Daar werd toen een bijgebouw neergezet.
In de achttiende eeuw werd een Rotterdamse koopman, die zijn fortuin in Nederlans-Indië had gemaakt, de nieuwe eigenaar. Via via kreeg daarna de burgemeester van Zwolle Rudolf Sandberg Het Laer in handen. Begin twintigste eeuw kocht baron Van Pallandt, die op Eerde woonde, het landgoed. Net als zijn huis te Eerde schonk de baron Het Laer aan de oosterse wijsgeer Krishnamurti, die het na een aantal jaren weer teruggaf. Nu is Het Laer een locatie voor huwelijken, evenementen en zakelijke bijeenkomsten.
×
Afbeeldingen van Het Laar

NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488